Svarta vinster och tabbar i SM-gruppen

Publicerad 14 juli, 2015 av Stellan Brynell

Erik Blomqvist vann som svart efter ett misstag av Daniel Semcesen.
Erik Blomqvist vann som svart efter ett misstag av Daniel Semcesen.

Pontus Carlsson-Tiger Hillarp 0-1
Daniel Semcesen-Erik Blomqvist 0-1
Pia Cramling-Axel Smith 0-1
Nils Grandelius-Jonny Hector 1-0
Emanuel Berg-Hans Tikkanen remi

Den fjärde ronden i SM-gruppen bjöd bland annat på tre svarta vinster. Daniel Semcesen spelade vit mot Erik Blomqvist i Slaviskt. I en komplicerad ställning gjorde Semcesen en jättetabbe som kostade en pjäs och det var bara att ge upp.
I partiet mellan Pontus Carlsson och Tiger Hillarp spelades en lång teorivariant i Jugoslaviskt. Hillarp utjämnade enkelt och stod kanske till och med lite bättre. Carlsson försvarade sig hårdnackat men till sist kunde han inte stå emot Hillarps press och hamnade i ett förlorat tornslutspel. En bra vinst av Hillarp som visade stor envishet.
Pia Cramling pressade Axel Smith rejält men lyckades inte avgöra. Plötsligt hade hon i stället hamnat i en ställning där hon var lite pressad men borde kunna klara remi. Då gjorde hon plötsligt ett fingerfel som kostade tornet och partiet.
Emanuel Berg tycktes gå mot en säker seger mot Hans Tikkanen. Han hade en överlägsen ställning och dessutom mycket bättre tid. En forcerad vinst hade han till exempel i drag 27, i diagrammet nedan.
Efter tidsnöden var Bergs alla förhoppningar om vinst borta och han fick inrikta sig på att hålla remi vilket han också klarade.
Nils Grandelius fick in en fin öppningsförberedelse mot Jonny Hector i slaviskt. Han fick snabbt en klar fördel och kunde med säker hand föra partiet till vinst.
Mer kommentarer finns i Stellans sammanfattning.

(Foto: Lars OA Hedlund)