Kücüksari och Sörensen gör landslagsdebut i lag-EM

Publicerad 25 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Sveriges lag i öppna klassen i lag-EM 2023: IM Kaan Kücüksari, IM Hampus Sörensen, GM Erik Blomqvist, GM Tiger Hillarp och GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund och FIDE

Kaan Kücüksari blev för drygt två veckor sedan utvisad från Sverige. Men han är kvar i svenska schackfederationen och i höst gör han landslagsdebut i seniorsammanhang när lag-EM avgörs.

– Det paradoxala i hela den här situationen är att Kaan nu får resa ute i världen sedan han blivit skickad tillbaka till Turkiet. När han befann sig i Sverige kunde han inte lämna gränsen, men nu är det annorlunda, säger förbundskaptenen Peter Bergström.

20-årige Kaan Kücüksari kan därmed sätta sig på planet till Montenegro där lag-EM avgörs i Budva 11–21 november.

Peter Bergström ser Kaan Kücüksari som en stor tillgång i det svenska landslaget.

IM Kaan Kücüksari, Lunds ASK. Foto: Lars OA Hedlund

– Han har varit mycket aktiv och spelat i många turneringar med fina resultat bland annat med en andraplats i Rilton Cup, säger Peter Bergstöm om Lundspelaren som har 2493 i elorating.

De övriga spelarna som tagits ut till svenska truppen i öppna klassen i lag-EM är:

IM Hampus Sörensen (2475)

IM Hampus Sörensen, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

Med över 90 långpartier i år är Hampus Sörensen en av de svenska elitspelare som tävlar allra flitigast. Nu får 19-åringen för första gången chansen i seniorlandslaget.

– Hampus tillhör den nya starka generationen som numera alltid aspirerar om platser i landslaget. Det ska bli spännande att följa Hampus nu när han tar plats i truppen säger Peter Bergström.

GM Erik Blomqvist (2488)

GM Erik Blomqvist, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

GM Tiger Hillarp (2497)

GM Tiger Hillarp, Växjö SK. Foto: Lars OA Hedlund

– Både Erik Blomqvist och Tiger Hillarp har stor landslagsrutin och det känns mycket tryggt att ha dem med i laget. Erik Blomqvist har dessutom visat fin form med framskjutnsa placeringar i internationella turneringar i Estland och Lettland, säger Peter Bergström.

GM Nils Grandelius (2683)

GM Nils Grandelius, Premium chess club. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan Nils Grandelius visade med platsen i åttondelsfinalen i World cup att han kan utmana den yppersta världseliten.

– Det är förstås väldigt kul att ha en så stark spelare som Nils Grandelius i laget. Han var också pådrivande för att få med en svensk trupp till årets lag-EM när det ett tag såg tufft ut med landslagsbudgeten, säger Peter Bergström.

Vad blir lagets målsättning i EM?
– Som vanligt vill man sikta mot medalj, men det blir förstås svårt. Men har alla en bra dag kan vi slå nästan vilket lag som helst. Det är till slut små marginaler som avgör, svarar Peter Bergström.

Hur gick laguttagningen till?
– Som brukligt gick frågan till de högst rankade spelarna och utifrån ja-svaren har jag tittat på spelarnas rating men också på aktiviteten. I ett så tufft lagmästerskap som EM blir det viktigt att man har spelat mycket under året och är varm i kläderna.

Sverigetrean Platon Galperin (2566) var också med i diskussionerna.

– Jag har fått lite olika besked om han fortfarande är i karantän efter bytet till Sverige eller om det är fritt fram för honom att spela i lag-EM. Men skulle det bli fel kan det stå förbundet dyrt, och jag ville inte chansa den här gången. Platons tid kommer.

Överlag är Peter Bergström glad över att så många titelspelare i Sverige visat intresse att spela i lag-EM.

– Det känns väldigt positivt, intresset att spela för landslaget har stadigt ökat under min tid som förbundskapten, avslutar Peter Bergström som inom kort kommer att presentera Sveriges damlag i lag-EM.

Svenska schacklandslaget är sponsrat av Polytopia. Läs mer om Polytopia och ladda hem spelet på www.polytopia.io.

Dessutom har landslaget fått stöd av Svenska Schackakademien och du kan också vara med och stötta. Läs mer här.

Läs mer: Svenska damtruppen i lag-EM