Lavinia, 13, och Julia, 18, gör debut i landslaget

Publicerad 28 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Svenska truppen i damklassen i lag-EM 2023: Lavinia Valcu, Solna SS, Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap. Anna Cramling, Wasa SK, Ellinor Frisk, Lunds ASK och Pia Cramling, Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund och FIDE

Solnas schacktalang Lavinia Valcu, 13 år, har tagits ut i svenska damtruppen som ska spela i lag-EM i Montenegro 11–21 november.

Därmed är hon ännu yngre än när Pia Cramling som 15-åring debuterade i svenska damlandslaget i schack-OS 1978.

Lavinia Valcu. Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling som hunnit bli 60 år är för övrigt också uttagen till lag-EM. Det skiljer alltså hela 47 år mellan den yngsta och äldsta spelaren i svenska damlaget.

I svenska damlandslaget ser vi ännu en debutant i Julia Östensson, 18 år. Senast i helgen spelade Uppsalatalangen väldigt starkt i Lidköping Open och kom på en tionde plats.

Julia Östensson. Foto: Lars OA Hedlund

Lavinia, Julia och Pia kompletteras av WIM Ellinor Frisk, 37, Lunds ASK och WFM Anna Cramling, Wasa SK.

Här är hela damtruppen i lag-EM:

  • GM Pia Cramling, Wasa SK (elo 2452)
  • WIM Ellinor Frisk, Lunds ASK (2166)
  • WFM Anna Cramling, Wasa SK (2085)
  • Lavinia Valcu, Solna SS (1958)
  • Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap (1879)
  • Lagledare: GM Juan Bellón.

– Vi kommer att skicka ett väldigt intressant lag med både rutinerade rävar och ambitiösa unga spelare. En spännande mix. Pia Cramling blir vår stöttepelare som säkert också blir mentor för debutanterna Lavinia och Julia, säger förbundskaptenen Peter Bergström och fortsätter:

Pia Cramling (i mitten) dirigerar under en tjejtävling i Kulturhuset i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

– Pia Cramling har varit fantastisk med att stötta unga svenska schacktjejer de senste åren, så det blir ju jättekul att hon nu blir lagkamrat med två av de talangerna: Lavinia och Julia.

13-åriga Lavinia som fyller 14 i december kommer att ha med sig en förälder till Montenegro.

Lavinia Valcu under Lidköping Open 2023, där hon slutade på 22:a plats. Foto: Lars OA Hedlund

– Med tanke på hennes unga ålder blir det en bra lösning, säger Peter Bergström.

Han är också glad att ha fått med Ellinor Frisk i laget. Hon är tillbaka i svenska landslagsdressen efter några års frånvaro men har tidigare visat sin styrka i lagmästerskap. I schack-OS 2014 i Tromsö tog hon individuellt brons på tredje bordet.

Ellinor Frisk. Foto: Lars OA Hedlund

Peter Bergström har till årets lagmästerskap noterat ett högre intresse hos svenska dameliten än tidigare år.

– Utvecklingen från att det var klurigt att få ihop fem spelare första gången jag skulle ta ut ett lag (lag-EM i Georgien 2019) till årets uttagning där vi hade åtminstone åtta spelare redo att åka och jag blev tvungen att välja ut fem, är väldigt positiv. Och då var det ändå tre-fyra till som var intresserade men var tvungna att tacka nej av olika anledningar, främst jobbrelaterade. Självklart kommer Sverigetvåan Inna Agrest saknas i laget, och även Irina Tetenkina som nyligen gjort comeback kunde säkert ha stärkt laget ytterligare. Men samtidigt är det fantastiskt kul att kunna ge de unga talangerna en möjlighet att möta europaeliten, säger Peter Bergström och fortsätter:

– Det är säkert förbundets långsiktiga satsning på damträning och fler tävlingar för damer, till exempel damallsvenskan, som börjar ge frukt, och det finns ingen anledning att tro att den trenden inte håller i sig. 

Anna Cramling under OS-sändningarna i fjol. Foto: Twitch

Det svenska lagets prestationer i lag-EM lär följas av tusentals tittare varje dag. Anna Cramling planerar nämligen att bevaka sin och lagets insats på sin Twitchkanal under mästerskapet, berättar Peter Bergström.

Anna Cramling hade samma upplägg under schack-OS i fjol. En av hennes videor därifrån har hittills haft över 500 000 tittare:

Svenska schacklandslaget är sponsrat av Polytopia. Läs mer om Polytopia och ladda hem spelet på www.polytopia.io.

Dessutom har landslaget fått stöd av Svenska Schackakademien och du kan också vara med och stötta. Läs mer här.

Läs mer: Svenska EM-truppen i öppna klassen