På onsdagen kom nyheten att Fragbite AB startar en e-sportliga i schack i samarbete med Sveriges Schackförbund.
En nyhet som gav eko i media-Sverige och även applåderades av e-sportstjärnor i andra spel.
– Vi har fått jättefina reaktioner för den här satsningen, säger Daniel Pereaux, VP E-sports Fragbite Group.
Så vad gjorde att Fragbite tog steget att satsa på schack?
Stefan Tengvall, VD och Koncernchef, på Fragbite group, trycker på schackets popularitet som ökat rejält i och med onlineboomen under coronapandemin och förstås Netflix-succén “The queen’s gambit”:
– Schack är en otroligt stor sport, och väldigt spännande. Den här satsningen gör att vi kommer att möta en helt annan målgrupp för oss. Vi vill med Svenska Schackligan attrahera en ny publik och nya sponsorer.
Fragbite är känt för sina stora esport-evenemang inom till exempel skjutarspelet Counterstrike. Samtidigt har Fragbite känt att företag vill synas tillsammans med dem – fast i en annan kontext.
Men vilket spel skulle kunna intressera dessa sponsorer? När “The queen’s gambit” gjorde sitt segertåg på Netflix blev svaret självklart: Schack, förstås!
Här pratar vi om smarthet, strategi och kalkylering.
Daniel Pereaux, VP E-sports Fragbite Group, säger:
– Schack blev en naturlig sport för oss att satsa på i vårt arbete med att skapa värde till vårt community och presentera bra värdeskapande produkter för publik och sponsorer.
Spelar du själv schack?
– Haha, Jag skulle ljuga om jag sa att jag var värsta schackmästaren, men jag har alltid gillat spelet och att titta på schack som en spännande sport.
Nu undrar många: Hur kommer e-sportligan att se ut? När kommer den att starta? Vilka kan vara med och spela?
Daniel Pereaux lovar att Fragbite kommer att presentera alla detaljer inom kort. Men visst kan han svara på intressanta frågor redan nu:
Är detta en e-sportliga enbart för amatörer?
– Nej. Vi hoppas även få se stora svenska schackstjärnor i den här ligan.
Alltså, vi pratar även om spelare som Sverigeettan Nils Grandelius?
– Ja, absolut! svarar Daniel Pereaux och vidareutvecklar:
– Svenska Schackligan kommer att spelas i flera divisioner och fungera som en stege. En spelare som vinner säg division 7 ska känna samma lycka som den som vinner toppdivisionen.
Får vem som helst vara med?
– Så är det, även om vår primära målgrupp är spelare mellan 18 till 35 år. Vi har märkt av intresset för onlineschack hos tjejer, och hoppas att spelet ytterligare ska göra e-sporten mer jämställd. I dag består vår spelarbas av 30 procent kvinnor. Vi vill gå mot fifty-fifty, men har ändå gjort stora framsteg. Det var betydligt sämre för bara några år sedan.
Daniel Pereaux passar i samma andetag på att hylla Anna Cramling och hennes framgångar på Twitch där hon nu har 160 000 följare.
– Anna Cramling gör så mycket rätt. Hon är jätteduktig, säger han.
Kommer det att kosta något att vara med?
– Nej då, det är gratis.
Och när kommer Svenska Schackligan ha premiär?
– Vi har inget exakt datum, men planen är någon gång under Q4.
Och vilken schackserver kommer Svenska Schackligan att använda?
– Haha, lugn, lugn. Vi kommer snart att berätta allt, skrattar Daniel Pereaux.
Utan att ha allt facit på hand ser man Svenska Schackligan som en ny plattform för alla unga svenska talanger som är på väg uppåt i karriären: Ludvig Carlsson, Adrian Söderström, Leo Crevatin, Milton Pantzar, Martin Jogstad, Margo Zaritovskaja, Anna Cramling, Isak Storme, Gustav Törngren och Hampus Sörensen med flera.
Kanske blir några av dem e-sportstjärnor med helt nya fans i framtiden? Alla möjligheter finns.
Men framför allt: Svenska Schackligan kommer att möta alla de nya schackintresserade unga människorna mellan 18–35 år som inte tidigare hittat rätt forum för att komma igång och spela.
För de unga människor som sedan vill prova på att spela onlineschack i Sveriges Schackförbunds officiella onlineturneringar erbjuds från och med nu ett onlinemedlemskap i SSF.
– Onlinemedlemskapet ser vi som ett jättebra koncept att kunna erbjuda nya schackspelare som ett bra steg in i svenskt schack, säger Fredrik Lindgren, Generalsekreterare på Sveriges Schackförbund.
Onlinemedlemskapet kostar 495 kronor per år för vuxna, och då får man Jubileumsboken i gåva.
För juniorer är kostnaden 295 kronor, och då får man även tillgång till exklusiva onlinekurser.
Här kan du läsa mer om SSF:s onlinemedlemskap och hur du gör för att gå med.