Fragbite startar E-sportliga i schack tillsammans med Sveriges Schackförbund

Publicerad 8 september, 2021 av Ingemar Falk

Pro chess league-finalen. Nu blir det också en svensk E-sportliga i schack. Foto: Eric Rosen/Pro chess league

Coronapandemin blev starten på onlineboomen som växte ännu mer med Netflix-succén “The queen´s gambit”.

I dag kommer nyheten om att den första Esport-ligan i schack startar i Sverige.

Det är ett samarbete mellan börsnoterade Fragbite och Sveriges Schackförbund. Här är pressmeddelandet som släpptes på onsdagsmorgonen:

Fragbite Groups dotterbolag Fragbite AB har ingått avtal med Sveriges Schackförbund om att starta upp en e-sportliga inom schack.

Ambitionen med den nya e-sportligan är att engagera fler schackspelare i målgruppen 18-35 år och etablera schack som en riktig e-sport i Sverige. Fragbite producerar och driver sändning av e-sportligan i nära samarbete med Sveriges Schackförbund, som ansvarar för administration såsom domarkontakt, regelfrågor etc.

Namnet på e-sportligan är Svenska Schackligan och kommer att spelas två säsonger per år.

Starten beräknas ske i höst.

– Som ett av Nordens ledande mediahus inom e-sport & gaming försöker vi konstant hitta nya vägar för att erbjuda värde till vår målgrupp. Med örat mot rälsen försöker vi identifiera vilka spel/sporter som har potential att bli en bra e-sport. Att schack vuxit explosionsartat i intresse har ingen missat. Därför är vi väldigt stolta över att kunna presentera Sveriges officiella e-sportliga inom schack: Svenska Schackligan, kommenterar Daniel Pereaux, VP E-sports Fragbite Group.

– Den här satsningen bidrar till att schack når ut till en helt ny målgrupp på ett nytt sätt, kommenterar Fredrik Lindgren, Generalsekreterare Sveriges Schackförbund. Vi hoppas nå spelare som i dag inte är organiserade i klubbar och att detta ökar intresset för svenskt schack.

Även Breakit.se skriver om nyheten.

Läs mer: 500 000 svenskar spelar på chess.com Läs mer: Anna Cramling pratade onlineschack i TV4