IM Milton Pantzar, född 2001, var den yngste spelaren i Turning Torso Chess Event, och efter 14 ronder hade han gjort bättre ifrån sig än vad både han och många andra vågat hoppas på.
Men än var han inte nöjd. I 15:e ronden mötte han tredjeplacerade Ferdinand Hellers som bjöd in till dragupprepning i öppningen.
– Då tänkte jag… Nej, jag fortsätter – jag går för bronset, berättar Milton Pantzar som gick ur dragupprepningen – och flyttade bonden resolut till… a3.
Även små drag leder till stora segrar.
Med vinsten övertog Milton Pantzar bronsplatsen, och den behöll han ända in i mål.
En stor överraskning för schackpubliken, och en fin framgång för Milton Pantzar själv.
– Jag är så klart jättenöjd. Ärligt talat trodde jag att jag skulle vara på den nedre halvan. Men det var nog ett bra läge för mig att vara lite underdog och kunna spela utan press. Och sedan tjänade jag på att det var snabbschack, säger Milton Pantzar.
Nils Grandelius berättade före Turning Torso Chess Event att det var viktigt att inte bryta ihop efter en förlust i en så lång tävling.
Och den metoden anammade också Milton Pantzar.
– Ja, faktiskt. Jag tänkte likadant. Här gällde det bara att spela på och fokusera på nästa parti efter varje rond.
Vad säger du om spelformen snabbschack?
– Det är helt klart en egen gren i schacket. I långpartier tänker du långsamt och noggrant, medan du i blixt fokuserar på att dra fort. Men snabbschack är lite annorlunda. Det gäller att använda tiden smart och tänka lite mer när ställningen kräver det.
– Här i Turning torso Chess Event visade det sig att öppningarna inte var avgörande. Väldigt mycket avgjordes i slutet på partierna, då blev det mer slumpmässigt hur det skulle sluta.
Hur funkade tidsanvändningen för dig?
– Mestadels bra, men mot Jonny Hector tänkte jag ner mig helt. Tror det tog tio minuter innan jag gjorde ett av mina drag. Jag förlorade också partiet – och det var min dåliga tid som avgjorde.
Förutom bronsplatsen innebar Milton Pantzars resultat en rejäl höjning av ratingtalet i snabbschack.
– Det stämmer. Folk här har sagt att jag gick upp 150 ratingpoäng i helgen.
Det låter ju som värsta ratinglyftet man kan se i kadetttävlingar.
– Haha, ja lite så är det faktiskt!
Hur var det att få bli inbjuden till en sån här stark tävling, och hur var det att spela på plats i Turning Torso?
– Jag är jätteglad att jag fick chansen, och att jag lyckades så här bra när jag fick möjligheten.
– Och spellokalen var helt klart intressant – och väldigt fin. Arrangemanget var riktigt bra och motståndet tufft – precis som man kan önska sig.
Milton Pantzar står på Malmös centralstation när schack.se ringer. Det börjar bli en tradition att göra intervjuer när svenska junioreliten befinner sig just där efter en starka prestationer. Senast var det Hampus Sörensen efter hans IM-titel i Danmark.
Till skillnad mot Hampus har du väl sovkupé hem till Stockholm?
– Nja, jag tror tyvärr inte att det är så…
Milton Pantzar erkänner att Turning Torso Chess Event har tagit en del på krafterna.
– Jo, jag hade huvudvärk och har precis tagit en ipren, säger Milton Pantzar som behöver ha all vila han kan få inför nästa schackäventyr.
För på tisdag kväll strax efter klockan 20 sitter han vid ett schackbräde igen – i Portugal.
– Jag ansluter med de andra svenskarna (Hampus Sörensen, Isak Storme, Leo Crevatin och Martin Jogstad) några timmar före första ronden.
Det låter tufft…
– Jag har måndagen fri i alla fall, haha!
Milton Pantzar kommer att ägna det närmaste året åt schack. Hårdare studier och arbete får vänta ett tag. Hans nästa milstolpe i karriären är att erövra en stormästartitel, och det är ingen enkel uppgift.
– Jag kan inte se mig själv att jag lyckas ta tre GM-normer på ett år. Jag spelar på helt enkelt så får vi se vart det bär, säger Milton Pantzar.
“Spela på”-metoden verkar passa Milton Pantzar bra. I Turning Torso Chess Event bar det ända till tredje plats.