“IM-titeln är bara ett delmål”

Publicerad 8 augusti, 2021 av Ingemar Falk

IM-spelare med höga ambitioner: Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund

Efter klockan 23.00 på söndagskvällen klev Hampus Sörensen, Team Pelaro Alingsås, på tåget hem mot Stockholm efter IM-titeln i Copenhagen Chess Challenge.

Sedan skulle ett tågbyte vänta klockan 00.45 i Hässleholm…

Du har väl liggplats?
– Haha. Nej, jag har sittplats hela vägen…

Om hemresan var tuff så väntar en ännu tuffare resa mot en stormästartitel. För det är dit Hampus Sörensen siktar.

– Ja, så är det. IM-titeln är bara ett delmål. Det känns verkligen skönt att ha klarat av det, men som sagt – det är endast delmålet, säger Hampus Sörensen och fortsätter:

– Och att sen ta sig hela vägen till stormästartiteln är otroligt tufft. Det är nog inga problem att gå över 2500 i rating, men utmaningen är de här normerna alltså. Otroligt tufft. Jag spelade nyligen en turnering i Europa där en IM-spelare hade 2590 i rating, och han klarade ingen stormästarnorm i den tävlingen.

Hampus Sörensen startar i höst sista året på Stockholms idrottsgymnasium, där han har möjlighet att träna schack två förmiddagar varje skolvecka. Efter studenten blir det ett sabbatsår – minst.

– Jag är helt ärlig när jag säger att schack är första prio.

Så du funderar till och med på att bli schackproffs?
– Ja, så är det. Jag vill se hur långt jag kan gå, och om jag kan leva på schacket. Det är förstås omöjligt att veta nu hur allt slutar, men det är absolut min ambition.

Är det schacklivet som Nils Grandelius har som inspirerar?
– Nja, jag tror inte att jag kan nå hans nivå på 2680. När Nils var i min ålder var han redan stormästare. Jag har inte kommit lika långt. Men kan jag nå en nivå där jag får inbjudningar och kan leva någorlunda på prispengar så är det något jag siktar emot. Men det lär nog behövas något deltidsjobb också.
– Men jag ska ge min schackproffsdröm en riktig chans. Så är det.

I Copenhagen Chess Challenge säkrade Hampus Sörensen IM-titeln redan efter sju ronder. Den sista dagen förlorade han mot IM Christian Jepson, Limhamns SK. De två delade på förstapriset och på bronsplats kom IM Bengt Lindberg, Växjö. En helsvensk prispall med andra ord.

Och i stormästargruppen fanns ännu en svensk på prispallen, nämligen Erik Blomqvist, Rockaden Stockholm.

En fin avslutning på en intensiv schackvecka som Hampus Sörensen fick ägna tankarna åt under den långa tågresan hem.

Hampus Sörensen har fått stark stöttning av familjen genom hela vägen till IM-titeln, och han vill också tacka en annan person.

– Jag vill tacka Evgenij Agrest för hans stöd och för att han hela tiden motiverat mig.

Under samtalet hörs högtalaren i tåget: “Lund, nästa”.

Hampus Sörensens hemresa har börjat, och det är också starten mot nästa mål: Stormästartiteln.

Resultat Copenhagen chess challenge