Det är dagen efter nervpärsen och stormästaren Pia Cramling pustar ut.
Om hon har spelat ett stenhårt parti i en schackturnering? Nej, det är dagen efter hennes program i “Sommar i P1”. Ända sedan inspelningen gjordes klart tidigt på sommaren har hon varit spänd på att se hur hennes program skulle tas emot när det sändes på onsdagen.
Och mottagandet blev mer positivt än vad hon själv vågat hoppats på:
– Jag har fått så mycket fina ord på sms och på Facebook och andra sociala medier. Många är så jätteglada, och det känns så roligt, säger Pia Cramling.
På onsdagen fick hon också prata schack i P1-programmet “Nordegren & Epstein”. Pia Cramling intervjuas från 32:00 minuter.
Pia Cramling har i efterhand vågat läsa de recensioner som hon varit så nervös för innan. Hon slås av att många recensenter tycker att schackvärlden verkar så spännande.
– Ja, det var kul att notera, och det finns så otroligt många fler anekdoter att berätta om. Så det var jättekul att det var uppskattat. Och att schack är en tänkande sport och ses som en intellektuell utmaning – att det väcker respekt. Schack har verkligen många bra värden.
Och hon tillägger också:
– Det är sånt drag kring schacket just nu. Och det är så många unga som börjar spela.
Så man kan säga att schack blivit poppigt?
– Absolut, en riktig popsport! säger Pia Cramling, vars dotter Anna har 155000 (!) följare på sin streamingkanal på Twitch. En siffra som skulle ha varit omöjlig att nå för ett par år sedan i tiden före onlineboomen i och med coronapandemin och Netflix-serien “The queen’s gambit”.
Dottern Anna Cramling blev dessutom intervjuad på RedBulls sajt i veckan. Den kan du läsa här.
Under sommarprogrammet lyfte också Pia Cramling fram kvinnoschackets situation i Sverige, och hur man kan hitta nya lösningar.
I Sverige blir det i december premiär för ett nytt tränings- och tävlingskoncept med Dam-Weekend på Elite Hotel Palace i Stockholm.
Och med nästa tävlingsinsats får Pia Cramling vara med om en ny satsning hos världsschackförbundet FIDE.
I kommande online-OS om ett par veckor ingår hon i det svenska laget och där är lagsammansättningen helt annorlunda än vad det varit i vanliga schackolympiader.
Varje lag består av sex spelare – och minst 50 % är kvinnor.
Det är två bord i öppen klass, två dambord, ett bord för en herrjunior och ett bord för en damjunior.
– Som jag har läst reglerna kan även damer spela på borden i öppen klass så det kan faktiskt blir fler tjejer än killar i ett lag, säger Pia Cramling som upplever att FIDE arbetar betydligt mer med jämställdhet än tidigare.
Pia Cramling har försökt lobbyat för att det ska bli åtminstone ett dedikerat dambord i seriespel i Sverige – med lag-DM som prov. Förslaget gick däremot inte igenom, vilket hon berättat om i en tidigare intervju.
Samtidigt ser hon att intresset växer hos kvinnor. I hennes simultan dagen före programmet i “Sommar i P1” deltog fler kvinnor än män.
– Det var fantastiskt, säger Pia Cramling.
Efter online-OS blir höstens stora uppgifter Europacupen för klubblag med Monaco och förstås FIDE Grand Swiss som spelas i Riga.
– Det hade varit så trevligt att spela Grand Swiss på Isle of Man, men nu när det inte gick på grund av pandemin var det fantastiskt att Lettland snabbt kunde gå in och rädda turneringen till Riga, säger Pia Cramling.