Sverigeettan Nils Grandelius, rankad 76:a i världen, har länge stått på tröskeln till den yppersta värlseliten som garanterar inbjudningar till de stora elitturneringarna.
2016 kvalade han till Norway chess och fick möta världseliten inklusive världsmästaren Magnus Carlsen.
Och nu får Nils Grandelius en ny chans att mäta sina krafter mot Magnus Carlsen & co sedan han blivit inbjuden till Tata steel chess tournament i Wijk aan Zee.
Före jul hade Sveriges schackförbunds webbredaktion och Nils Grandelius diskuterat om han skulle bevaka Wijk aan Zee för läsarna på schack.se.
Men det kommer du väl inte att hinna med nu, va?
– Haha! Nej, jag får tyvärr avstå det nu.
Allt ändrades väldigt snabbt för Nils Grandelius. Under julhelgen blev arrangörerna varse att alla iunbjudna inte skulle kunna ta sig till Wijk aan Zee på grund av coronapandemin.
Sverige har goda kontakter med Tata steels arrangörsstab som leds av Jeroen van den Berg. Nils Grandelius namn kom upp som en utmärkt ersättare – och på onsdagen blev det klart.
Flera års samarbete med Sigeman-turneringen i Malmö och vänskapsbanden med bland annat Bengt Kvisth bar verkligen frukt den här gången.
Nils Grandelius tar en av de 14 platserna i toppgruppen i en Tata steel chess tournament som blir väldigt annorlunda 15–31 januari.
– Turneringen kommer i år bara bestå av en enda toppgrupp på grund av coronapandemin som pågår, säger Nils Grandelius.
– Det kommer att bli väldigt annorlunda där vi hålls isolerade och bara kommer att möta domare och ett fåtal arrangörer under de två veckorna.
– Samtidigt passar Wijk aan Zee väldigt bra som spelplats under en pandemi. Det är verkligen en avskild kurort nära havet, så många andra människor är inte där så här års, fortsätter han.
Hur kommer dina dagar se ut nu fram till turneringsstart den 15 januari?
– Oj, det kommer bli jättemycket träning nu förstås. Och jag kommer också arbeta med känslan för klassiskt schack – efter alla dessa månader framför en dator.
– Jag kommer att sitta framför ett vanligt schackbräde och träna nu.
Nils Grandelius framhåller att Tata steel chess tournament är en verkligt speciell schackturnering.
– Det är en riktigt lång betänketid, och du spelar hela 13 ronder – vilket inte tillhör normalfallet numera.
Betänketiden påminner om tiderna förr när schackspelarna hade väsentligt längre tid på sig. Det här gäller: 100 minuter för de första 40 dragen, följt av 50 minuter för drag 41–60 och därefter 15 minuter för resterande drag i partiet. Spelarna får dessutom 30 sekunder tilläggstid från och med drag 1.
En batalj på 70-75 drag kan alltså pågå mer än sex timmar.
Med så många ronder behöver man ha en riktigt bred öppningsarsenal, misstänker jag?
– Exakt. Det funkar inte att lita på en inövad öppning. Du behöver ha en bred repertoar och vara beredd på att anpassa dig.
– Och dessutom måste du vara i bra fysisk form för att vara skärpt genom hela turneringen, fortsätter han.
Platsen du nu fått till Wijk aan Zee – hur rankar du den i din schackkarriär?
– Mycket högt förstås, även om denna upplaga blir väldigt speciell på grund av coronapandemin, och de allra bästa är inte med.
– Men absolut, det här är den största turneringen för mig sedan Norway chess 2016.
Då, för snart fem år sedan fick Nils Grandelius bland annat möta regerande världsmästaren Magnus Carlsen. Ett möte som sändes i Aftonbladet TV.
Det blev förlust då, men nu får Nils Grandelius en ny chans att möta Carlsen i en stor elitturnering.
Nils Grandelius har i höst spelat utomlands tidigare under coronapandemin – då handlade det om spanska ligan. Så han har erfarenhet av spela klassiskt schack under speciella omständigheter.
– Där var det krav på munskydd. Men det är inga såna krav i Wijk aan Zee – och inget plexiglas mellan spelarna heller som senast i ryska mästerskapet vad jag har förstått.
– Däremot kommer vi att coronatestas varje dag. Har du blivit smittad måste du lämna turneringen. Ungefär det som hände Antipov i ryska mästerskapet.
Är du oroad att bli smittad?
– Ja, absolut. Förutom all träning så är mitt fokus att vara så försiktig som möjligt nu och inte bli sjuk.