Vi får följa Beth Harmons schackkarriär från första dragen till partier mot världseliten i Netflix-serien “The queen’s gambit”.
Sveriges bästa kvinnliga spelare Pia Cramling, 57, gjorde i mångt och mycket samma resa på 1970-talet:
- Beth Harmon i Netflix-serien “The queen’s gambit” var nio år när hon lärde sig schack.
- Pia Cramling var i nästan samma ålder: 10 år.
- Beth Harmon hade en person som inspirerade henne att bli bättre – vaktmästaren Mr Shaibel.
- Pia Cramling hade också en ledstjärna som betydde mycket i början av schackkarriären – storebror Dan.
- Beth Harmons idol är världsmästaren Borgov – hon får chanser att besegra honom, men ska hon lyckas?
- Pia Cramlings idol var VM-utmanaren Viktor Kortjnoj – och hon lyckades besegra honom – redan på andra försöket.
- Beth Harmon siktar på att få den högsta titeln i schack: stormästare.
- Pia Cramling fick som femte kvinna i schackhistorien stormästartiteln 1992.
- Beth Harmon blir kär i en schackspelare under en schackturnering.
- Pia Cramling träffade sin nuvarande man, stormästaren Juan Bellón på en schackturnering i Zürich.
Den kanske tydligaste likheten känner Pia Cramling definitivt igen från serien:
– Jag var också ofta ensam tjej på turneringarna.
Till skillnad mot Beth Harmon hade Pia Cramling en lugn och trygg uppväxt söder om Stockholm med mamma Anna-Liisa och pappa Inge i folkhemmets Sverige på 60-talet och tidiga 70-talet.
Pia Cramling föddes 1963, och kom i kontakt med schacket 1973. Då som tioåring följde hon med storebror Dan till SK Passantens träningar i Huddinge. Hon visste inte hur pjäserna gick, och förlorade många gånger.
Om Beth Harmon i “The queens gambit” inspirerades av vaktmästaren i källaren, William Shaibel, så hade Pia Cramling en annan men lika viktig inspirationskälla: storebror Dan.
– Dan har alltid varit väldigt viktig för mig. Han har varit min ledstjärna,
och redan som barn ville jag göra samma saker som honom, har Pia Cramling berättat i en intervju i Tidskrift för schack 2018.
– Så var det, säger Pia Cramling i dag. Han var den mer seriöse med schack, och jag följde hans öppningar. Jag härmade allt, haha! Han var duktig på att jobba med schacket, jag ville bara spela turneringar. Så många som möjligt!
Men att börja spela schack som 10-åring, är inte det ändå rätt sent?
– Ja, faktiskt. För att bli riktigt bra krävs det i normala fall att man börjar mycket tidigare. Min sena start har på ett sätt känts som ett handikapp, säger Pia Cramling.
Om Beth Harmon blev uppslukad av schack direkt i The queen’s gambit” så hade Pia Cramling flera andra intressen.
– Jag gillade verkligen fotboll, men när jag var 12 år slutade tjejerna och laget upplöstes.
Hennes nummer 1-sport blev i stället schack. Beth Harmons favoritbok i “The queen’s gambit” är Modern chess openings. För Pia Cramling blev favoritboken, den om Kortjnojs och Spasskijs VM-kvalmatch 1977.
Där och då blev Kortnoj hennes stora idol. Det fanns något magiskt och spännande med de stora sovjetiska stormästarna som kom från den fruktade – och respekterade ryska schackskolan.
En viktig turneringsseger hjälpte också till valet att satsa på schack.
– När jag var 13 år och vann skol-SM tänkte jag: “Det här ska jag hålla på med hela livet”.
Karriären vid schackbrädet gick sedan snabbt. Pia Cramling var bara 15 år när hon gjorde debut i damlandslaget i samband med schack-OS i Argentina 1978.
Pia Cramlings bästa schackkompis Siv Bengtsson slutade något år efter det. Och snart märkte hon att hon var ensam tjej på många turneringar.
Till skillnad mot Beth Harmon som i “The queen’s gambit” alltid bär moderiktigt vid schackbordet så höll sig Pia Cramling till en annan stil.
– Jag var nog mer en pojkflicka. Jag hade kort hår och bar vanliga kläder. Jag ville bli mer uppmärksammad att jag var duktig i stället för att vara tjej. Det funkade bäst för mig.
Sverige har i dag 2 500 klubbspelare med ratingtal. Av dem är 89 kvinnor, det är bara 3 procent.
Genom hela karriären har Pia Cramling fått vara med om problemet att försöka fånga kvinnor till schacket. För Sverige som ses som ett av världens mest jämställda länder är situationen inom schacket unikt.
– Om man ser till andra stora schacknationer så är inte bilden alls samma som i Sverige. Det är snudd på extremt liten andel kvinnor här. I andra länder är det betydligt högre andel kvinnor. Det skulle behövas fler dammästerskap i Sverige, och även seriespel för kvinnor.
Samtidigt inser hon att det är svårt att kicka igång någonting snabbt när underlaget är så litet.
– Vi behöver hitta sätt att bryta mönster. Redan på 1970-talet hade Sveriges schackförbund en damsektion – och vi har försökt på flera olika sätt för att få damschacket att lyfta. På något sätt måste det ju gå.
Pia Cramling tror på att erbjuda en välkomnande miljö för tjejer som vill prova på att spela små schackturneringar. Schacknyfikna tjejer ska få chansen flera gånger att börja uppskatta spelet, menar hon. Tillsammans med Stockholms schackförbund har Pia Cramling under året arrangerat en tjejtävling varje månad.
Numera finns också ett nätverk för kvinnor där Sveriges Schackförbunds eventkoordinator Polina Otto arrangerar damträffar regelbundet.
Kanske hade vi inte fått se Pia Cramling spela elitturneringar i dag, om hon tvingats kuska runt i världen utan vänner.
Vändningen kom när hon träffade den spanske stormästaren Juan Bellón. Och om du har sett “The queen’s gambit” förstår du nog säkert hur de träffades…
– Haha, ja – det var under en schackturnering, skrattar Pia Cramling. Jag hade blivit inbjuden till en turnering i Zürich 1984 – och där fanns också Juan…
Juan och Pia och sedermera dottern Anna har följts åt allt sedan dess. Med två stormästare och dottern Anna som kvinnlig Fidemästare talar vi här om en riktig schackfamilj.
Att Pia Cramling bjöds in till den där turneringen i Schweiz berodde på hennes publika genombrott i London 1982.
Det var då hon satt mitt emot sin idol Viktor Kortjnoj för allra första gången. Hon kände säkert samma spänning och nervositet som när Beth Harmon för första gången fick ta sig an Borgov i Netflix-serien “The queen’s gambit”.
På första försöket lyckades Pia Cramling få remi (oavgjort) mot Viktor Kortjnoj som året innan spelat VM-match mot världsmästaren Anatolij Karpov.
Två år senare möttes Pia och Viktor igen. Och då, redan på det andra försöket lyckades hon besegra den sovjetfödde stormästaren som vid det här laget var schweizisk medborgare.
I “The queen’s gambit” är Borgov en riktig gentleman gentemot Beth Harmon, men verkligheten såg annorlunda ut för Pia Cramling i hennes nästa möte mot Viktor Kortjnoj.
– Jag hade vunnit ett parti och vid nästa som blev remi ställde jag en fråga om ställningen och fick ett så elakt svar.
– Det tog så hårt. Jag gick bort därifrån och tårarna rann.
Taggen i Pia Cramlings schackhjärta satt i några år tills en kväll då hon hamnade vid samma middagsbord som engelske stormästaren Nigel Short – och Viktor Kortjnoj själv.
– Kortjnojs beteende kom på tal och då sa Nigel att han funderade på att skriva en bok om Kortjnojs kommentarer efter partierna: “Ja, du kan ju vara så vass efteråt mot alla. Ni ska bara veta vad jag fick höra när jag i unga år gav honom hårt motstånd”, berättar Pia Cramling:
– Och när jag fick höra det sjönk en sten från mina axlar. Det var så skönt att veta att jag inte var den enda som fått möta Kortjnojs hårda ord.
Senare hade Pia Cramling och Viktor Kortjnoj en bättre relation fram till hans död 2016. De träffades regelbundet när båda spelade i Gibraltar Open varje januari.
Pia Cramlings schackäventyr med Viktor Kortjnoj slutade lyckligt, precis som med Beth Harmon och Borgov i “The queen’s gambit”