Pia Cramling blir sommarpratare: “Största jag varit med om”

Publicerad 10 juni, 2021 av Ingemar Falk

Pia Cramling blir radiovärd i “Sommar i P1” den 18 augusti klockan 13.00. Foto: Sveriges Radio och SVT

SNABBLÄNK: [Lyssna på Pia Cramling i “Sommar i P1” den 18 augusti]

Sveriges schackstjärna, stormästaren Pia Cramling, får ett alldeles eget program i Sommar i P1 2021 – en av Sveriges absolut mest omtyckta och populära mediahändelser varje sommar. Den 18 augusti klockan 13.00–14.30 ska hon sommarprata.

När hon fick förfrågan i februari om att bli sommarpratare trodde hon först inte på det.

– Haha, Jag blev så överraskad, och trodde det var ett missförstånd. Jag var på väg att tacka nej på en gång.

Sen började det sjunka in hos Pia Cramling. Hon skulle verkligen få chansen att bli sommarpratare i radio – som den första schackspelaren hittills sedan Tage Danielsson startade programmet 1959 – och en av ytterst få sportprofiler som ges äran till uppdraget varje år.

Stormästaren Pia Cramling – sommarvärd 2021. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Efter ett par veckor tackade jag ja till att vara med. En sådan här chans kommer bara en gång i livet, så det var nu eller aldrig! säger Pia Cramling.

Dotten Anna: “Självklart ska du vara med!”

Och vad sa de andra i din schackfamilj? Maken Juan och dottern Anna?
– Juan tyckte det var en kul grej och Anna sa att det var spännande och att jag självklart skulle vara med, svarar Pia Cramling.

Schackfamiljen. Cramling-Bellón: Anna, Juan och Pia. Foto: Lars OA Hedlund

Följer du själv Sommar i P1 på semestrarna, och trodde du att du själv någon gång skulle få ett eget program?
– Faktiskt inte mer än att jag följer nyheterna och ser vilka som har sommarprogram. Någon gång då och då har jag lyssnat på en sommarvärd. Och om jag själv trodde mig få ett sommarprogram? Haha! Nej den tanken har aldrig slagit mig, absolut inte!

Du är den första schackspelaren som har ett sommarprogram – det är på tiden va?
– Ja det kan man tycka och får hoppas att även de som lyssnar tycker att det var på tiden 🙂

Var det svårt att skriva ihop radiomanuset för dig?
– Oh ja! Jag visste inte alls vad det innebar från början, och hade jag vetat om alla bitarna som följer med att vara sommarvärd hade jag nog tackat nej. Det var svårt med manus, och utan min producent Håkan Lahger som haft mycket tålamod, och varit ovärderlig hade det inte alls gått.

Det handlar programmet om

I stora drag – vad kommer du prata om?
– Mitt liv – och det är schack.

Pia Cramling ska prata om sitt liv – och det är schack. Foto: FIDE

Och sen blir man nyfiken på din musiksmak. Vilken typ av låtar har du valt?
– Det blir lugnare musik, några gamla favoriter, men också lite spanskt och något med schackanknytning. 

Av alla mediearrangemang du har varit med om – hur skulle du rangordna att få ett program i Sommar i P1?
– Det här är ett av de största jag varit med om, och kanske störst av allt, men det förstod jag inte när jag gav mig in på det. 

“Hade knappast blivit tillfrågad utan ‘The queen’s gambit'”

Vad har Netflix-serien ”The queen’s gambit” betytt för schacket i stort – och kanske framför allt för dig själv. Många har ju återupptäckt din schackkarriär efter alla skriverier och inslag i radio och TV.
– För mig personligen har inte “The queen’s gambit” betytt så mycket mer än att jag känner igen mig i Beth Harmon på det sätt att schack verkligen har varit mitt liv, och att jag var en ganska ensam tjej bland alla killar i schacket under många år, säger Pia Cramling och fortsätter:
– Jag har också fått synas i TV och radio kring årsskiftet och att jag blev tillfrågad att vara med som sommarvärd hade knappast skett utan “The queen’s gambit”.

[Läs Pia Cramling-intervjun med anledning av The queen’s gambit]

Pia Cramling kände igen sig i sin egen karriär i Netflix-succén “The queen’s gambit”. Foto: Netflix och Lars OA Hedlund

– För schacket i stort har serien betytt oerhört mycket och att det är en ung tjej som har huvudrollen har samtidigt även fått tjejerna att upptäcka schack på ett helt annat sätt än tidigare. Det gör mig väldigt glad att se fler kvinnor och flickor intresserade. 

Om schacket blivit coolt? “Alla gånger!”

Känns det att schacket har blivit mer accepterat av människor och allmän media. Att det blivit lite coolt?
– Alla gånger! Det är så många nu som är intresserade och nyfikna, och då slipper man den här nördiga stämpeln som schack haft tidigare.   

Kommer du vara nervös dagen före din sändningsdag i Sommar i P1?
– Ja, absolut!

Till sist: Vad kommer du att göra i sommar – både privat och schackmässigt?
– Jag spelar bara i schack-SM och Världscupen som kommer väldigt tätt ihop i juli. Sedan blir det semester hemmavid innan säsongen sätter i gång på allvar i höst, slutar Pia Cramling.

Här kan du se pressfilmen med Pia Cramling när hon presenterades som sommarvärd 2021:

Läs mer: Pia Cramling om likheterna med Lyssna här den 18 augusti Se pressfilmen från SVT & SR