Schack-SM i Helsingborg coronaanpassas – endast tre klasser spelas

Publicerad 30 april, 2021 av Ingemar Falk

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbundet, meddelar att schack-SM i Helsingborg behöver coronaanpassas. Endast tre klasser kommer att spelas på plats, däribland Sverigemästarklassen där Jonny Hector och Axel Smith tillhör två av spelarna. Foto: Lars OA Hedlund

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige, och Folkhälsomyndigheten har i dag, fredag, ändrat målet för när hela vuxna befolkningen ska vara vaccinerad: 5 september.

Det rådande pandemiläget gör att Sveriges Schackförbund tvingas skala ner schack-SM i Helsingborg i början av juli. Endast tre klasser kommer att avgöras på plats: Sverigemästarklassen, Mästarklassen-Elit och Junior-SM.

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, säger:

– Ett så stort evenemang som schack-SM kräver långa förberedelser hos arrangörer, värdorten och framför allt spelarna. Därför går vi ut med denna information nu. I det oklara pandemiläget just nu behöver vi ta beslutet att boka av lokaler och hotellrum. Vi kan inte riskera kostnader för svenskt schack genom att vänta in nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Vi är fortsatt noga med att följa de råd som FHM ger.

– Det känns viktigt att informera om detta nu eftersom många spelare anpassar sina semestrar utifrån schack-SM.

Var det ett svårt beslut att ta?
– Ja, verkligen. Det smärtar jättemycket att inte kunna bjuda alla på den stora schackfest som ett SM är. Men i läget som råder var detta tyvärr nödvändigt. Nu önskar jag att vi snart får rätsida på smittspridningen och vaccinationerna i landet, säger SSF-ordförande Håkan Jalling.

Detta gäller nu för schack-SM:

Sverigemästarklassen, Mästarklassen-Elit och Junior-SM är planerade att spelas i Helsingborg 3-11 juli. Spelplatser för dessa tävlingar – troligtvis på olika hotell – kommer att meddelas senare under våren, liksom eventuella specialregler kopplat till pandemin.

Schackfyranmästaren spelas online lördagen den 3 juli.

Blixt-SM skjuts upp och spelas i Helsingborg med nytt datum den 13-14 november.

Övriga SM-klasser är inställda och kommer inte att spelas under 2021. Inbetalda startavgifter kvarstår till SM 2022 eller återbetalas om så önskas. Observera att spelare som har bokat logi på något av SM-hotellen själva måste avboka denna.

Kongressen genomförs som planerat den 4 juli. Beslut tas den 9 maj om den blir helt digital eller hybrid.

– SM 2022 kommer att spelas som tidigare sagt i Uppsala. Men vi har en väldigt bra kommunikation med Helsingborg och hoppas snart vara tillbaka i staden med ett nytt SM.

Resebranschen förbereder sig för att använda vaccinpass, är det något som kan bli aktuellt för schacktävlingar?
– Nej, det är inget vi planerar för, svarar Håkan Jalling. Vi kommer liksom tidigare följa FHM:s rekommendationer helt och hållet.

Nu kommer tre klasser att spelas i Helsingborg 3–11 juli. Vad är tanken där?
– Redan från start var vår tydliga ambition att genomföra den högsta gruppen, Sverigemästarklassen. Nu fyller vi på med Mästarklassen-Elit och Junior-SM. Vinnaren i dels Mästarklassen-Elit och dels Junior-SM får dessutom en plats i nästa års Sverigemästarklass, säger Håkan Jalling och fortsätter:
– Samtliga tre klasser spelas i en 10-manna Bergergrupp så då vet vi exakta antalet spelare redan nu och kan planera en bra coronaanpassad tävling. I andra klasser skulle vi inte veta hur många som anmäler sig förrän precis dagarna innan.

Här är spelarna i Sverigemästarklassen:

#SverigemästarklassenElo
1Tiger Hillarp2538
2Erik Blomqvist2535
3Jonathan Westerberg2534
4Jonny Hector2485
5Pia Cramling2459
6Jung Min Seo2453
7Axel Smith2449
8Michael Wiedenkeller2445
9Martin Lokander2437
10Isak Storme2397
Bland de uttagna finns ettan, tvåan och trean i SM 2019 (fjolårets SM ställdes in), det vill säga Erik Blomqvist, Tiger Hillarp och Pia Cramling. Dessutom har ettan i Mästarklassen Elit 2019, Jung Min Seo, tagits ut. Och Isak storme har fått sin plats i och med segern i junior-SM 2019. Övriga fem har tagits ut på rating bland dem som anmält sig.

Så blir Allsvenska serien 2021/22:

Sveriges Schackförbund meddelar:
Den första ronden i Allsvenskan spelas tidigast den 4-5 december. Eftersom det med den information vi har i dag är svårt att veta om man avser att delta i seriespelet räcker det att senast 15 september meddela lagets medverkan. Därefter kommer startavgiften att faktureras till de lag som inte har låtit tidigare betalda avgifter stå kvar.
Spelprogram presenteras senast 15 oktober. För planerade speldatum, se kalendern på schack.se.

Kadettallsvenskan 2021 ställs in

Sveriges Schackförbund meddelar:
Kadettallsvenskan 2021, som var uppskjuten till augusti ställs in. I stället är ambitionen att tävlingen arrangeras digitalt under hösten.