De blir Pia Cramlings motståndare i World cup

Publicerad 19 maj, 2021 av Ingemar Falk

Hou Yifan från 2016, året då hon blev kvinnlig världsmästare i schack, är med på spelarlistan i FIDE World cup där Pia Cramling (t h) blir Sveriges hopp. Foto: FIDE och Lars OA Hedlund

Spelarlistan för damernas World cup, som är en del av kvalificeringstävlingarna till Kandidatturneringen som utser näste utmanare till världsmästaren Ju Wenjun, har släppts.

Sveriges hopp blir Pia Cramling som säkrade sin World cup-plats med elfteplaceringen i dam-EM 2019.

Damernas World Cup avgörs i en utslagstävling med över 100 deltagare. Den spelas i ryska OS-staden Sotji 10 juli–4 augusti samtidigt som World cup avgörs i den öppna klassen.

I damklassen ser vi ett högintressant namn på spelarlistan, nämligen den högst rankade kvinnan sedan Judit Polgars tid – Hou Yifan, Kina. Hou Yifan har dessutom tidigare innehaft damernas VM-titel.

Hon har varit borta från schackscenen i mer än två år för studier, och blev som 26-åring den yngsta professorn i Shenzhen-universitetets historia.

Hou Yifan gjorde en minicomeback i FIDE Online Nations Cup för ett år sedan, men med World cup blir det här en mer allvarligt menad comeback i världseliten.

Här är hela spelarlistan i damernas World cup.