Hou Yifan världsmästare

Publicerad 14 mars, 2016 av Sverrir Thór

En glad Hou Yifan kommer till sista partiet. Foto: Vitaliy Hrabar/Fide
En glad Hou Yifan kommer till sista partiet. Foto: Vitaliy Hrabar/Fide

Kinesiskan Hou Yifan är världsmästare i schack. Det står klart sedan hon avgjort VM-matchen mot ukrainskan och regerande världsmästaren Mariya Muzychuk i den senast nämndas hemstad, Lviv i Ukraina. Det är tredje gången 22-åriga Hou Yifan, som varit överlägsen andra damspelare i världen sedan Judit Polgar la av med tävlingsschack, vinner VM-titeln och dessutom har hon lyckats försvara sin titel en gång i en match mot indiskan Humpy Koneru.

Förutsättningarna inför det nionde partiet i den tio partier långa matchen var solklara. Muzychuk var tvungen att vinna för att ha en chans att ta matchen till särspel. Hou Yifan ledde med två poäng och det var två partier kvar att spela så Muzychuk var piskad att vinna båda de återstående partierna. Inte en helt lätt situation att befinna sig, i synnerhet inte när man har svart i partiet. Muzychuk valde att spela den klassiska varianten i sicilianskt och men kom ingenvart mot en säkert spelande Hou Yifan. Damerna byttes av tidigt i mittspelet och upp kom en mycket intressant ställning där Muzychuk tryckte fram sina bönder på kungsflygeln medan utmanaren kontrade på damflygeln. Ställning var i balans tills Hou Yifan sedan lyckades neutralisera världsmästarens bönder på kungsflygeln stod det klart att hon hade tagit över initiativet. Hon förvaltade det initiativet sedan på ett behärskat och bra sätt.

muzychuk sista
Mariya Muzychuk bjöd upp till kamp men räckte inte riktigt till. Foto: Vitaliy Hrabar

Hou Yifan blev först världsmästare år 2010 när hon, då 16 år gammal, vann sin landsmaninna Ruan Lufei i den avgörande matchen i VM-turneringen i Hatay i Turkiet. Året efter försvarade hon titeln i en match mot Humpy Koneru. 2013 var det dags igen då hon som utmanare besegrade ukrainskan Anna Ushenina på hemmaplan i Kina, med siffrorna 5½-1½. Den gången behövde hon bara sju partier för att ta ett ointagligt försprång och med tanke på det kanske Mariya Muzychuk som dock höll ut i nio partier borde vara stolt. Muzychuk bjöd verkligen upp till kamp och försökte men Hou Yifan spelade mycket säkert, exponerade sig sällan och visade tydligt hur stor klasskillnaden är på henne och världsmästaren som ändå måste betraktas som en mycket stark schackspelare.

Matchen skulle som nämnts ovan omfatta högst tio partier, plus eventuellt särspel, men det krävdes bara nio. 6-3 skrev slutsiffrorna till sedan Hou Yifan vunnit tre partier och sex stycken slutat med remi. Nu kan hon titulera sig världsmästare men dock inte länge då en ny VM-turnering kommer att spelas till hösten och vill Hou Yifan hålla kvar i världsmästartiteln behöver hon spela den turneringen. Orsaken till att turneringen kommer så tätt inpå är att matchen som nu är avslutad egentligen skulle ha spelats i höstas men då Fide inte lyckats hitta en arrangör då sköts matchen upp. Nu är den dock färdigspelad och Hou Yifan är världsmästare, åtminstone de närmaste åtta månaderna.