Schack.se har fått tusentals nya besökare sedan Netflix serie “The queen’s gambit” haft premiär. Intresset är stort om berättelsen där man följer unga geniet Beth Harmons väg till schackstjärna.
Här är frågor och svar om “The queens gambit”.
Är “The queen’s gambit” baserad på en sann historia?
– Nej, Beth Harmon är en fiktiv person. “The queen’s gambit” är baserad på Walter Tevis roman med samma titel. Boken kom ut 1983, året efter dog Walter Tevis i lungcancer. Walter Tevis har också skrivit böckerna till två populära filmer om biljard: “The hustler” med Paul Newman och “The color of money” med samme Newman och Tom Cruise.
Men har “The queen’s gambit” hämtat inspiration från riktiga personer?
– Absolut. Schackhistorien har sett många genier. USA hade Bobby Fischer som slog schackvärlden med häpnad under samma tidsepok som vi följer Beth Harmon. Bobby Fischer blev världsmästare 1972 när han besegrade sovjeten Boris Spasskij som då och då omnämns med sitt namn i serien. VM-matchen tilldrog sig stort intresse då en amerikan för första gången fick chansen att utmana en spelare från Sovjet om världsmästartiteln.
Är “The queens gambit” också namnet på en schacköppning?
– Det stämmer. På svenska heter det damgambit. Det är en väldigt vanlig öppning där båda spelarna först flyttar sin bonde framför damen två steg, och där vit sedan flyttar sin bonde framför damlöparen två steg. På så sätt offrar vit en bonde för att få starkt spel i centrum. När man offrar en bonde i en schacköppning heter det gambit.
Hur verkliga är schackscenerna?
– De håller hög klass, och känns verklighetstrogna mycket tack vare att filmteamet tog hjälp av ex-världsmästaren Garri Kasparov och USA-spelaren Bruce Pandolfini.
– I den här artikeln kan du läsa mer om hur bra schackscenerna speglas i “The queen’s gambit”.
Beth Harmon och de andra spelarna skriver ner något efter varje drag. Varför gör det så?
– De noterar alla sina drag på ett schackprotokoll – och det är krav på det i långa schackpartier. Om det blir tvister ska en domare kunna gå in och spela igenom partiet och göra bedömningar. Här kan du lära dig vad rutorna heter och hur man skriver ett schackprotokoll.
Man kan se Beth Harmon läsa Chess Review i “The queens gambit”. Fanns den tidningen på riktigt?
– Jodå. Och den såg likadan ut i verkligheten med layout och typsnitt. Chess Review gavs ut åren 1933–1969. Här kan du läsa alla nummer gratis. Svenskt schack har gett ut sin Tidskrift för schack ända sedan 1894. Här kan du läsa alla nummer fram till i dag.
Vad har “The queen’s gambit” fått för recensioner?
– Här på schack.se har Susanna Berg Laachiri recenserat serien. Du kan läsa den här.
– Även Sveriges Radio P4 Kultur har gjord en recension. Du kan lyssna på den här nedan:
10 000 timmar och allt det – men hur blir man en bra schackspelare på kortast möjliga tid?
– Ja, de där 10 000 timmarna gör många schackfrälsta med glädje. Men det är helt förståeligt att alla inte har den tiden och det finns genvägar.
– Det finns sneaktrick att snabbt vinna schackpartier – nämligen att lära sig spelöppningsfällor. Se till exempel på det första partiet mellan vaktmästaren Mr Shaibel och Beth Harmon. Där får han in en tvättäkta skolmatt. Lär du dig den – det är bara fyra drag att memorera – kan du slå de allra flesta nybörjare på någon minut, och kanske bli geniförklarad på köpet. Så plugga in det där partiet är första rådet.
– Sen vimlar det av bra guider och videor på nätet med tips och råd. Sveriges Schackförbunds Youtube-kanal har flera bra videor med schacktricks. De senaste tricksen kan du se här.
– Ägna 20-30 minuter åt dem, och du har en bra arsenal när du möter din kompis i ett parti schack.
Hur kan jag lära mig mer avancerat schack?
– Nästa steg kan vara att följa titelspelare när de analyserar schackpartier. Testa till exempel videorna med Sveriges bästa schackspelare Nils Grandelius som kommenterar schackpartier på en mer avancerad nivå.
Kan man testa sig hur bra man är i schack?
– Du kan prova att möta vår schackdator här. Hur många nivåer lyckas du komma upp i.
Hur gör jag för att gå med i en schackklubb?
– Sveriges Schackförbunds kansli är alltid redo att att hjälpa dig. Här hittar du alla adresser.
– Du kan också besöka den här sidan och söka upp en schackklubb nära där du bor.