Vad gör Medeon?
– Medeon är en forskningspark i Malmö för bolag inom läkemedelsutveckling, medicinsk teknologi och hälsa, det som brukar kallas Life Sciences.
– Vi hjälper, ofta små, start upp bolag med affärsrådgivning och nätverk i en kreativ miljö, så att deras utveckling framåt går snabbare. Vi har idag drygt 70 bolag i parken (som är full) och bygger nu ut med ytterligare fastigheter.
Och hur är din roll som VD för Medeon?
– Jag leder arbetet i vår lilla organisation men är också mycket aktiv som rådgivare och i våra nätverk. Dessutom är jag aktiv i en del externa sammanhang med koppling till verksamheten på Medeon. Jag är till exempel också vice ordförande i den gränsöverskridande organisationen Medicon Valley Alliance, en svensk-dansk medlemsorganisation inom Life Science.
Har du eget schackintresse? Och hur började det?
– Jag började spela schack med min pappa, bror och farbror vid 7-8 års åldern, mest bara på skoj. Sedan blev det telefonschack med min morfar (1 ply per dag) ett par år. Jag var aldrig medlem i någon klubb dock men prenumererade på TfS från 9 års ålder.
– När jag var 12-14 år spelade jag i skollovsturneringar i Malmö, där landade jag typ på 3-4:e plats, och var djupt frustrerad då. Jag blev mer förstående senare när jag såg deltagare som Stellan Brynell och Thomas Ernst utvecklas under tonåren och framåt…
– Jag tittade ner (oftast källare!) till Malmös schackklubbar en del kvällar för lite hobbyspel. Jag var alltid välkommen när jag presenterade mig, Ulf Andersson (detta var på 70-talet och min namne var ju världsstjärna redan då, mitt mellan ”G” kom till några år senare).
– Efter drygt 40 års frånvaro satte jag mig åter vid brädet för lite drygt ett år sedan, full av entusiasm och iver att åter kunna utveckla mitt spel. Det går långsamt, men framåt, millimeter för millimeter. Van der Sterren, Heisman och Lakdawala är mina nya ”vänner”. De superba lektionerna står Stellan Brynell för. Tips till alla: ta fler lektioner.
Största orsakerna till att ditt företag Medeon sponsrar Turning Torso-eventet?
– Vi är engagerade inom alla områden som berör människors hälsa och positiva utveckling. Att hålla igång hjärnan ordentligt med schack skulle kanske kunna skjuta upp demensutvecklingen för alla. All spridning av en positiv bild av schacket är därför viktig både till unga och gamla.
– Dessutom sätter denna exklusiva turnering (vassaste blixtfältet i Sverige någonsin) Malmö på kartan vilket vi också tycker är viktigt. Huvudorganisatören Bengt Kvisth (Limhamns SK) som förra året arrangerade en kanonturnering på fina Bistro Stella i Limhamn har åstadkommit något remarkabelt i år igen, även detta värt att stödja inom ramen för vårt CSR arbete.
Vad gör en bra schackturnering, tycker du?
– Jag är fortfarande en varm förespråkare av långpartier, men ser tydligt att framtidens turneringar allt mer, och liksom många andra sporter, behöver snabbare tempo, nya fräscha miljöer, bra liverapportering och givetvis ett bra startfält för att locka både spelare och publik.
– Bengt Kvisths turneringar, Bistro Stella 2018 och Turning Torso den 30 november i år är båda utmärkta exempel på detta. Blixt/snabbschack, trevlig miljö i ljusa lokaler med hygglig förtäring jämte bra liveteknik och inspirerande kommentatorer således.
Vad är dina förväntningar inför Turning Torso Chess Event?
– Jag hoppas och tror att spelarna i första hand uppskattar initiativet och turneringsformat och att detta inspirerar till bra spel och många härliga duster. Förhoppningsvis lockar det extremt starka startfältet också till hög närvaro på nätet (turneringen förmedlas i en hel rad kanaler). Det ska bli oerhört spännande och roligt att följa turneringen.
Och vem tror du vinner turneringen?
– Hm, en svår fråga. Ärligt talat så har nog alla en hygglig chans om de har en bra dag. Men ska jag sticka ut hakan lite fegt (!) så säger väl hjärnan Nils Grandelius, hjärtat Stellan Brynell, nostalgikern Ferdinand Hellers. Och kanske kan Jonny Hector trolla fram en turneringsseger.
– Men som sagt det är ett mycket jämnt startfält så prognosen är oviss, det ser jämnt ut.
Du är själv med i den här turneringen som sponsor, hur ska andra schackklubbar och arrangörer tänka på för att få med sponsorer?
– Man måste bygga tydliga värden. Möjlighet att få sponsorer att stoppa in pengar i en svart säck av ren välvilja minskar, konkurrensen är hård och många nya CSR-relaterade områden öppnas upp. Ett bra format, bra spelare och ett tydligt synliggörande är A och O.
FOTNOT: CSR står för Corporate Social Responsibility – Företags sociala ansvarstagande.