jul 052019
 

Ferdinand Hellers & Nils Grandelius är med i det imponerande startfältet i Turning Torso Chess Event den 30 november. Foto: Lars OA Hedlund

INFO: [Mer om Turning Torso Chess Event]

Vi tar det med en gång: Stormästaren Ferdinand Hellers gör come back i turneringsschack – efter 22 år. Och han kommer att ställas mot bland andra Sverigeettan Nils Grandelius.

Hellers är den stora bomben i ett stjärnfyllt startfält i Turning Torso Chess Event i Malmö den 30 november. På fredagen släppte turneringsansvarige Bengt Kvisth startlistan i ett pressmeddelande. En samling idel stormästare som i sin helhet består av:

Nils Grandelius (2691), Premium Chess Club.
Ferdinand Hellers (2601), Wasa SK.
Evgenij Agrest (2583), Alingås SS.
Emanuel Berg (2544), Wasa SK.
Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK.
Jonny Hector (2487), Limhamns SK
Harry Schüssler (2410), Eksjö SK
Stellan Brynell (2408), Limhamns SK.

Ratingsnittet är imponerande 2528.

Spelarnas rating som visas är i klassisk schack. I Turning Torso Chess Event är det blixtschack som gäller. Tidskontrollen blir 5 minuter + 3 sekunder, och de åtta spelarna möter varandra två gånger, det vill säga totalt fjorton ronder.

De två mötena mellan Ferdinand Hellers och Nils Grandelius blir måhända de mest emotsedda mötena i Turning Torso Chess Event, men startfältet har fler intressanta namn. Evgenij Agrest, Emauel Berg och Harry Schüssler spelar inte många turneringar i Sverige – och trion blir intressant följa.

Hans Tikkanen, Jonny Hector och Stellan Brynell är desto flitigare. Alla tre har synts ofta i Svenskt Grand Prix – och har där skaffat sig mycket tävlingsvana i snabbschack.

Nils Grandelius säger i en snabbkommentar till schack.se:

– Det är ett väldigt roligt startfält eftersom flera av spelarna spelar så lite. För min egen del blir det skoj att få spela mot flera spelare jag inte mött förut. Ska bli intressant att se hur ringrostiga de är!

Fredrik Nelderup, ansvarig för Turning Torsos konferensverksamhet och Bengt Kvisth, turneringsansvarig. Foto: turningtorso.se och Lars OA Hedlund

Turneringsansvarige Bengt Kvisth är glad att ha fått ihop ett så starkt startfält i Turning Torso Chess Event.

– Det är med stor glädje vi kan konstatera att turneringen håller en klass långt utöver det vanliga med namn från absoluta toppen. Jag vill också rikta ett stort tack till Turning Torso som erbjuder svenskt schack möjligheten att visa upp sig i fantastiska lokaler i en unik miljö, säger Bengt Kvisth.

Fredrik Nelderup, ansvarig för Turning Torsos konferensverksamhet, säger:

– Vi är väldigt glada och stolta att den svenska schackeliten väljer att hålla turneringen hos oss. Jag är säker på att den magnifika utsikten från våra toppvåningar kommer att ge den perfekta inramningen för detta evenemang, säger Fredrik Nelderup.

Det blir toppschack i Turning Torso den 30 november.