Margo Zaritovskaya: “Så började jag gilla schack”

Publicerad 15 november, 2019 av Ingemar Falk

Margo Zaritovskaya, 15 år, är en av tolv spelare som försvarar Sveriges färger i kadettlandskampen mot Norge. Foto: Lars OA Hedlund

LIVE, LÖRDAG FRÅN KL 9.00: [Kadettlandskampen, Chess 24] [Kadettlandskampen officiell sida]
LÄS MER: [Inbjudan & spelprogram] [Sveriges och Norges lag]

Margo Zaritovskaya har under hösten höjt sin rating till 1955, och är en av 12 svenska spelare som ska göra upp med norska schacktalanger i kadettlandskampen i Karlstad på lördag och söndag.

I en intervju berättar 15-åriga Margo Zaritovskaya hur hon fastnade för schack – genom att slippa sova i förskolan – och om målet med helgens landskamp:

– Personligen ser jag det som bra träning, och för laget i stort är målet självklart: Att besegra Norge!

Berätta lite om din bakgrund. Är du född i Sverige eller har du kommit hit i äldre ålder?
– Jag är inte född i Sverige, jag är född i Ryssland, i Moskva alltså. När jag var 3 år så flyttade vi till Ukraina. Nu är jag i Sverige.

Vem lärde dig schack och hur kom du att gilla spelet?
– Min mormor lärde mig spela, hon var inget proffs men hon visste vad pjäserna heter och hur de går. Jag brukade spela med henne när jag var liten.
– Sen när jag gick i förskolan så hade vi en så kallad “tysta timmen”, alla skulle lägga sig och sova. Och grejen är att jag hatade att sova vid den åldern, men jag hittade ett sätt att undvika det.
– Det fanns nämligen en schackkurs på vår skola. Där jag gick i förskolan fanns också vanliga skolan, och allt räknades som samma enhet.
– Alla som gick den här schackkursen behövde inte sova. Så jag såg det som en fin möjlighet för mig att slippa sovstunden. Så det var klart att jag gick på den kursen, men sen hände något hemskt… Jag började gilla schack på riktigt! Efter det började jag träna professionellt, och då var jag 7 år gammal.

Du var med i schack-OS 2018. Hur var det?
– Det var kul, och en bra utmaning för mig. Och så fick man se många kända spelare. Vi förstod att vi inte var det starkaste laget men vi försökte prestera bra i alla fall.

Du spelar många turneringar. Hur mycket schack tränar och spelar du i veckan?
– Jag försöker träna minst två timmar varje dag, men om det blir mer så är det bara bättre.

Ni vann förra tjejkampen mot Norge. Blir det ny seger nu tror du?
– Det hoppas jag att det blir, det är därför vi åker dit! Det blir ganska svårt att spela åtta partier på en dag men vi ska försöka ta oss igenom det.

Hur tycker du att tjejschacket i Sverige är. Är det fortfarande för få, och vilka förändringar skulle du vilja se?
– Det är klart att det är fortfarande för få tjejer som spelar schack. Det brukar vara svårt för tjejer i schack, därför att jag tror att kvinnor tänker lite annorlunda än män.
– Jag säger inte att vi tänker sämre, vi tänker bara annorlunda. Och jag märker det själv när jag tränar. Så det här konstiga tankesättet gör det svårare för kvinnor.
– Man skulle kanske ordna fler tävlingar och träningsläger just för tjejer. Det skulle också vara bra med stöd från förbundet, framförallt med finansieringen. För att kunna spela bra så måste man spela mycket och delta i många tävlingar. Och det kostar en hel del.
– Sedan om man vill bli ännu bättre måste man ha en bra tränare som också kostar. Geni är 1 % talang och 99 % hårt arbete. Alla jag känner som har lyckats bra i schack har arbetat hårt. Det finns inga slumpmässiga vinster.

Vad drömmer du om att uppnå som schackspelare?
– Jag tror att alla har samma dröm. Alla vill bli jättebra på schack, och det vill jag också!