PREMIÄR: Läs Tidskrift för Schack på ett nytt sätt

Publicerad 16 maj, 2024 av Ingemar Falk

Äntligen premiär för digitala TfS. Läs Tidskrift för Schack på ett nytt sätt.

Tidskrift för schack lever kvar som printmagasin, men träder samtidigt in i den digitala eran.

Nu kan du läsa Tidskrift för Schack på ett nytt sätt. Det nya numret som är på väg ut ut till brevlådorna finns redan i dag publicerad på den nya webb-appen för digitala TfS. Webb-appen finns på tidskriftfor.schack.se.

Nummer 2/2024 innehåller bland annat intervjuer med schackstjärnorna Pia Cramling, Nils Grandelius, Viktoria Johansson och Milton Pantzar. Dessutom introduceras schackkalendern med tävlingar som fanns registrerade per den 8 maj.

När Tidskrift för Schack kliver in i den digitala världen öppnas dörren för alla drygt 40 000 medlemmar som nu kan läsa magasinet via den nya webb-appen som redan är live. Om du är medlem i en traditionell klubb eller i en skolschackklubb kan du skapa gratis konto och sedan logga in och läsa alla nummer.

Digitala TfS kommer också publiceras inom kort för iPhone och Android samt läsplattor.

Så gör du – steg för steg

  1. Den nya webb-appen fungerar på din surfplatta, smarta telefon och dator. Allt du behöver göra är att surfa in på tidskriftfor.schack.se.
  2. Där skapar du ett konto med din epostadress och när du bekräftar kontot får du en fråga om att koppla det till ditt prenumerationsnummer, vilket motsvarar ditt id-nummer i SSF:s medlemssystem (det är alltså inte FIDE-numret). Här kan du söka upp ditt SSF id direkt i medlemssystemet.
  3. När du gjort den kopplingen så kan du läsa digitala TfS. Du loggar in med din e-postadress och ett lösenord som du själv väljer. Medlemsnumret används bara när du ska aktivera kontot första gången. Dina inloggningsuppgifter sparas om du använder samma webbläsare, och då förblir du inloggad.
  4. Allt är gratis för dig som är medlem i en schackklubb som är ansluten till Sveriges Schackförbund.
  5. Har du frågor? Mejla då kansliet@schack.se.
  6. Här kan du ladda hem och läsa en snabbmanual.
Erik Malmstig.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda TfS till så många fler schackälskare. Appen har flera funktioner som vi inte tidigare kunnat erbjuda. Du kan välja att läsa i artikelläge, svepa dig fram mellan artiklarna eller lyssna på artiklarna på tåget eller i bilen, säger TfS ansvarige utgivare Erik Malmstig.

Tidskrift för Schack publiceras även på papper, men det har också inneburit allt högre kostnader för tryck och distribution.

– TfS är en central del i vår kommunikation, men vi har alltid velat ge fler medlemmar möjligheten att läsa magasinet. Idag får endast cirka 3 500 seniormedlemmar tidningen i brevlådan. Nu är tiden inne att ta det digitala klivet och nå ut till så många fler. Vi ser att den här appen är något att satsa på för framtidens distribution till SSF:s medlemmar, säger Malmstig

Applikationen har utvecklats i samarbete med Prenly, Sveriges snabbast växande leverantör av e-tidningsläsare.

– Tidskrift för Schack är ett magasin med en rik historia. Det har en lojal läsekrets som vi hoppas och tror kommer att finna nya möjligheter och inspireras att läsa tidningen digitalt, säger Davida Rothman, account manager hos Textalk, som tagit fram appen Prenly.

Utvecklingen av digitala TfS kommer att fortsätta under året. I nya numret kan till exempel läsaren spela igenom hela schackpartier via direktlänk till sajten där partierna finns.

Tidigare nummer av TfS finns också att läsa i nya appen.

Redan nu kan du ägna många timmar med digitala TfS. Alla tidningar sedan 1999 har laddats upp och du kan ta en nostalgitripp.

– Vi kommer att fokusera på att tillsammans med Prenly utveckla schackappen som blir ett nytt sätt att läsa Tidskrift för Schack, i framtiden kanske även med digitalt extramaterial, säger Erik Malmstig.

Frågor & svar

Hur hittar jag webb-appen för Tidskrift för schack-appen för att läs e-tidningen?
– För att läsa digitala TfS surfar du in på nya sajten på nya sajten tidskriftfor.schack.se. Webbplatsen fungerar utmärkt i alla format: smartphone, läsplatta och dator. Inom kort kommer du att kunna ladda hem appen ”Tidskrift för Schack” via Appstore och Google Play.

Hur gör jag som medlem i en schackklubb för att läsa e-tidningen?
– Som befintlig medlem i en klubb ansluten till Sveriges Schackförbund bekräftar du ditt nyskapade konto med ditt SSF id-nummer.
– Har du glömt dina kontouppgifter kan du kontakta kansliet@schack.se.

Kostar det något?
– Det är gratis för dig som är medlem. Digitala Tidskrift för Schack är en medlemsförmån.

Kan man spara TfS-nummer i mobilen?
– Ja, du kan ladda ned olika nummer och läsa dem även när du inte har uppkoppling.

När finns e-tidningen tillgänglig?
– På schack.se kommer du att meddelas när ett nytt nummer är ute. Du som har appen installerad kommer dessutom att få en pushnotis.

Läs TfS digitalt