Harry Schüssler spelade sin senaste turnering på Kuba 2007. Nu när barnen blivit äldre – dottern är 12 år, sonen 16 – kan det snart bli tid för fler schackturneringar.
– Jag hoppas det. Intresset har inte försvunnit och jag kikar på många partier med tanke på schackspalten i Svenska Dagbladet.
– Men veteranturneringar blir det inte, jag har inte accepterat min ålder än, måste mogna först…
Spelar du på nätet?
– Sällan. Tidigare spelade jag på ICC, men för två år sedan tipsade min son om Lichess, så då spelade jag lite där. Jag brukar heta något med Dirtyharry, men minns inte om det blev så där.
– Inför Turning Torso Chess Event blir det lite fler partier på nätet.
Vad har du för ambition där?
– Det är en kort tävling och med rätt flyt kan det gå bra. Fördelen med blixt är att spelöppningarna inte har lika stor betydelse.
Vem är bäst i Sverige?
– Nisse. Men det finns många starka. Exempelvis är Tommy Andersson, Mårten Aronsson och Robin Johansson väldigt bra för att inte vara stormästare.
När Harry Schüssler spelade som mest var snabbschacksturneringar en del av hans inkomst. De turneringarna finns inte längre – på senare år fyller i stället GP-turneringarna kalendern. Schüssler hade helst haft bådadera.
– Blixt är effektiv träning! Du hinner tänka mycket under de minuter ett blixtparti varar. Under långpartier är man bara stundtals lika koncentrerad. Och kvaliteten är inte extremt mycket sämre, inte i jämförelse med den tid det tar.
Vad gör en spelare bra i blixt?
– Att vara bra på taktik, vilket i sig gör det till en fördel att ha börjat med schack tidigt.
Själv lärde han sig spelet redan som 4-åring, och började spela i klubb när han fyllt 8 år.