GP: Särspel i finalen

Publicerad 16 november, 2019 av Sverrir Thór

Alexander Grischuk är nära kandidatturneringen. Foto: Valeria Gordienko/Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ finalen i Fide Grand Prix i Hamburg
LÄS MER: [Spännande GP-ställningen före Hamburgs GP]

Finalspelet i Fide Grand Prix i Hamburg är igång och efter dagens parti, det andra i finalmatchen, står det klart att det kommer att bli särspel om segern i turneringen och 10 åtråvärda GP-poäng. Åtråvärda framförallt för ryssen Alexander Grischuk som genom seger i turneringen kommer väldigt nära att kvalificera sig till kandidatturneringen i ryska Jekaterinburg.

Vinner Grischuk finalmatchen mot polacken Jan-Krzysztof Duda så kopplar han ett grepp om första platsen i Grand Prix-serien men kan dock inte vara helt säker på kvalificering. Det hela avgörs i GP-turneringen i Jerusalem som spelas 11-23 december. Där kommer dock inte Grischuk att delta då han har spelat de tre GP-turneringar han är berättigad till.

Istället får han följa turneringen där någon (eller några) av herrarna Maxime Vachier-Lagrave, Shakriyar Mamedyarov och Ian Nepomniachtchi har möjlighet att ta GP-platsen.

Finalmatchen då? Hittills i matchen mot Duda, som i semifinalen slog ut unge ryssen Daniil Dubov, har Grischuk, som i sin tur slog ut MVL, spelat två remier vilket innebär att matchen kommer att avgöras i särspel imorgon. I det första partiet var Grischuk riktigt nära att ta en viktig seger och i andra partiet hade han även en viss fördel men Duda försvarade sig skickligt och lyckades bärga remi i båda partier.

Särspelet kan följas live på länken ovan med start klockan 15 svensk tid.