Nov 052019
 

En total andraplats i FIDE Grand Prix ger Maxime Vachier-Lagrave en plats i kandidatturneringen. Ska fransmannen få en fullträff i Hamburg? Foto: Worldchess

[LIVE] 15.00: FIDE Grand Prix i Hamburg

Världsfyran Maxime Vachier-Lagraves hittills fruktlösa försök att nå kandidatturneringen har blivit något av en följetong i schackvärlden.

Denna tisdag blir startskottet för en ny och kanske sista chans för franske schackstjärnan att ta sig till kandidatturneringen. Klockan 15.00 börjar nämligen Hamburgs FIDE Grand Prix.

Men hur ska Vachier-Lagrave kvala vidare till kandidatturneringen via Grand Prix? I ärlighetens namn behöver man nog en civilingenjörsexamen för att förklara FIDE:s Grand Prix-regler. Men vi gör ett försök inför den tredje av fyra deltävlingar:

Grand Prix-serien består av fyra turneringar där de två bästa totalt får en plats i kandidatturneringen som ska avgöra vem som får möta Magnus Carlsen i nästa VM-match om ett år.

21 av världens bästa schackspelare är inbjudna till denna Grand Prix-serie, men var och en får bara spela tre av fyra deltävlingar. Och varje deltävling är en knockout-turnering. Åker du ut i första omgången är det bara att packa väskan. Liksom i World Cup möts spelarna i två långpartier, och vid oavgjort tar snabbschack och blixtschack vid för att en vinnare ska koras.

Totalställningen i FIDE Grand Prix avgörs med ett poängsystem.

Segraren: 8 poämg.
Tvåan: 5 poäng
Förlorarna i semifinal: 3 poäng.
Förlorarna i omgång 2: 1 poäng
Förlorarna i första omgången: 0 poäng.

Men det finns fler poäng att tjäna. Man får nämligen en extrapoäng om man avgör en match redan under långpartierna utan särspel.

Det är därför till exempel GP-ledaren Mamedjarov belönades med tio poäng för segern i Riga, då han vunnit två omgångar utan särspel.

Mamedjarov är inte med i Hamburg så för totala GP blir det intressant att följa de tre spelarna som inför Hamburgs GP är med och hugger om de två platserna till kandidatturneringen.

Alexander Grisjtjuk ligger totaltvåa och spelar nu sin sista GP-turnering. För honom krävs nog en semifinalplats som ger minst 3 poäng för att koppla ett grepp.

Jan Nepomnjasjtjij vann första GP-turneringen, och ligger väldigt bra till då han är med i båda avslutande deltävlingarna, dels i Hamburg nu i veckan, dels avslutningen i Jerusalem.

Maxime Vachier-Lagrave ska liksom Nepomnjasjtjij spela båda sista GP-turneringarna, och ligger just nu en poäng bakom ryssen.

Systemet med bonuspoäng gör striden rafflande, då det kan bli mer vågat spel i långpartierna eftersom det blir en strid på kniven om varje poäng.

Det är alltså förutsättningarna inför Hamburgs GP som startar i dag, tisdag och pågår fram till den 17 november.