– Blixt är ingen bra träningsform, säger Evgenij Agrest. Jag ser det mer som en kul och social grej – och ibland som tävling.
Han spelar ytterst sällan på nätet, några partier om året.
– Det är en annan typ av spel. Och mina musegenskaper är nog inte de vassaste, har jag tjugo sekunder och en motståndare som spelar regelbundet på nätet sex sekunder kan jag ändå förlora på tid.
– Jag hade gärna sett att vi haft både fler blixt- och snabbschacksturneringar i Sverige. Vi hade Snabbschacks-SM 2004 och sedan 2017, det var ett långt uppehåll däremellan och just nu finns inget i sikte. Snabbschack är mycket dynamiskt, det händer saker, sponsorerna samtidigt kan man hålla hög spelkvalité vilket skiljer den formen väsentligt från blixt. Snabbschack är dessutom sponsorvänligt och fler åskådare följer livesändningarna.
– Vad gäller blixt föredrar jag den klassiska blixtformen, nämligen 5-minuters. Sedan kan man fundera om man vill använda Fischers eller Bronsteins modeller med tidsfördröjning på slutet. Nuvarande blixtform med 3 minuter + 2 sekunder/drag är något helt annat och kräver ofta enligt min åsikt annorlunda egenskaper.
– Av samma anledning tycker jag att det är fel med inkrement i den första delen av långpartier, dvs fram till drag 40. Tidsnöden är för mig en del av spelet och dramatiken. Sedan kan man använda inkrement när spelet pågår till slutet av partierna, men även där känns 30 sekunder lite för mycket. Man kan argumentera emot att 30 sekunders tillägg innebär att man har skrivtvång, men eftersom partier numera oftast spelas på livebräden blir det av mindre betydelse.
Evgenij övervägar att spela Snabbschacks-EM i Tallin i december, men inget är klart än. Blir det ett VM i slutet av året kan det också bli aktuellt.
Hur mycket schack blir det i vardagen?
– En hel del, även om jag inte spelar så mycket, särskilt vad gäller långpartier. Inför Turning Torso blir det nog en den blixt – över brädet.
Vad gör en spelare bra i brädblixt?
– Stark beräknings- och intuitivförmåga. Men de bästa blixtspelarna i historien har haft olika egenskaper. Om vi tar två exempel så hade Karpov intuitionen och Kasparov beräkningen – men även fullt av energi. Båda var under sin tid bäst i världen.
Vem är bäst i Sverige?
– Det är väl inte så svårt, öppna bara rankinglistan.
Hur tycker du att det går för svenskt schack?
– Det gick väldigt bra i OS i fjol, men jag är orolig för återväxten. Gruppen som är 16-20 år och vill satsa behöver stöd för att spela starka tävlingar. Det är synd att Sverige inte skickar spelare till ungdomstävlingar som JVM, även om jag förstår att det finns anledningar, säkert ekonomiska.
– Som det ser ut i dagsläget hade det varit intressant att vika reservplatsen i landslaget åt dem. Ett exempel: Emanuel Berg fick spela Lag-EM 1999 med elo runt 2300, och jag tror att det betydde mycket för hans senare utveckling.