Stellan Brynell: “En egen helg med SM i blixt vore bäst”

Publicerad 16 oktober, 2019 av Axel Smith

Stellan Brynell, dels vid brädet, dels framför kameran som kommentator. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Alla intervjuer inför Turning Torso Chess Event]

Den 30 november spelas Turning Torso Chess Event – en blixtturnering som samlar fyra av Sveriges sex högst rankade spelare samt ytterligare fyra starka och namnkunniga spelare. Hela startfältet består av: Nils Grandelius (2691), Premium Chess Club, Ferdinand Hellers (2603), Wasa SK, Evgenij Agrest (2583) Alingås SS, Emanuel Berg (2544), Wasa SK, Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK, Jonny Hector (2477), Limhamns SK, Harry Schüssler (2410) Eksjö SK och Stellan Brynell (2408), Limhamns SK.

Inför Turning Torso Chess Event kommer schack.se att skriva mer ingående om varje spelare och även ha artiklar om andra aktörer som figurerar i turneringen. Denna gång får vi möta Stellan Brynell – “den optimale blixtspelaren” som han benämns i Axel Smiths intervju. Och så bjuds det på ett partislut från snabbschacks-SM 2004 mellan just Axel Smith och Stellan Brynell:

Undertecknad har länge sett Stellan Brynell som den optimale blixtspelaren. Han spelar enkelt och glömmer aldrig att lufta, men är inte heller rädd för att spela det komplicerade draget om det behövs. Med god tidsanvändning vänder han många partier mot slutet.
En av få vinster jag fått med mig var en öppningsfälla som slog igen i Snabbschacks-SM 2004 (se partivisaren). Stellans kommentar efter partiet var kort: “Vi får se vem som har flest poäng när tävlingen är över.” Han fick rätt.

Med lägst elotal ser han ändå sig som underdog i Turning Torso Chess Event.
– De som är bra i långpartier är också bra i blixt. Det är inte någon jätteskillnad – man får bara spela lite snabbare. Sedan finns det förstås några specialister – de som spelar mycket blixt över brädet får rutin för hur de ska använda sin tid klokt. Förr var jag hyfsat snabb, men jag spelar inte längre så mycket blixt.
Hjälper det inte att spela på nätet?
– Det är stor skillnad. Jag spelar på ICC (Tulleman) och på Playchess, men inte längre så ofta med bräde och pjäser. men… inför turneringen ska jag leta upp några att spela träningspartier mot med den tidskontrollen (5 min + 3 sek/drag).
Vem är bäst på blixt i Sverige?
– Nils (Grandelius), med god marginal. Han har lika stor chans att vinna Turning Torso som alla andra tillsammans.
Mest intressant tycker han att det ska bli att se Ferdinand Hellers.
– Har han ens spelat blixt med tilläggstid? Hans resultat hänger nog mycket på om han träningsspelar. Jag gissar att han tar lite över 50 %.
Har vi för få eller för många blixt- och snabbschacksturneringar i Sverige?
– Fler tävlingar är bättre! Det ger fler möjligheter att spela.
– Framför allt hade det varit kul om SM-blixten kunnat bli lika starkt som Turning Torso, men så länge som det ligger under SM är det svårt att få med spelarna från Sverigemästarklassen. Det tror jag inte går vilken dag man än lägger det, så det bästa hade varit en helg med SM i blixt och snabbschack.
Är blixt bra träning för klubbspelaren?
– Det är inte fel, men man ska göra det lite med måtta. Om man annars inte hade tänkt göra något schack är det bättre att spela blixt, men om det går ut över att träna Woodpecker är det inte bra.
Till sist: får vi se dig i en veteranturnering någon gång framöver?
– Det tror jag! Inget bestämt, men det skulle inte förvåna mig om jag spelar någon lagturnering. De verkar ha trevligt. Det är lite dyrt, men drömmen hade varit att spela i ett Limhamnslag med Conny.