VM-matchen: Fördel Carlsen – enligt statistiken

Publicerad 7 november, 2018 av Sverrir Thór

Foto: Wikimedia.

Vem vinner VM-matchen? Det får vi givetvis först veta i slutet på november då de två kombattanterna Magnus Carlsen och Fabiano Caruana har spelat sina tolv partier (och ett eventuellt särspel). De flesta schackentusiaster har dock utan tvekan tippat matchutfallet och självklart påverkas ens prognos av vem man gillar mer som spelare.

Inför matchen mellan Carlsen och Sergey Karjakin i New York för två år sedan hade Carlsen ett tydligt favoritskap inför matchen, något som exempelvis blev tydligt av skillnaden i rating. Tittar man emellertid på ratingen idag så ger den ingen indikation på vem som kommer att vinna, Carlsen har inför matchen ett Elo-tal på 2835 medan Caruanas dito ligger på 2832. Det vi kan vara tämligen säkra på är att den som vinner matchen blir även världsetta, om Caruana blir världsmästare så tar han sannolikt över tronen på ratinglistan.

En annan indikator är deras inbördes möten. Inför matchen har de två mötts 33 gånger i klassiska långpartier och där har världsmästaren ett tydligt övertag. Arton av de 33 partierna har slutat med remi men av resterande 15 så har Carlsen vunnit tio partier medan Caruana har vunnit fem. Senast de möttes var i Sinquefield Cup i St. Louis i augusti där de inte bara delade poängen utan även turneringssegern, tillsammans med Levon Aronian.

De två mästarna har tolv partier på sig att avgöra matchen men lyckas de inte med det kommer det att bli ett särspel med kortare betänketid. Först spelar man då fyra partier snabbschack (25+10) och därefter blir det blixt. Det är därför relevant att även kolla på deras inbördesstatistik i partier med kortare betänketid och även där har Carlsen ett tydligt övertag. De har spelat 23 snabb- eller blixtpartier varav Carlsen har vunnit 13, Caruana har vunnit sex och fyra har slutat med remi.

Sett till snabb- och blixtrating har Carlsen en tydlig fördel, framförallt i blixt. Dessutom bör man ta i beaktande att det var just i särspelet som han visade sin dominans mot Karjakin 2016.

Historik och statistik är dock inte allt, vilket vi har sett prov på i tidigare VM-matcher. De mest klassiska exemplen är givetvis matcherna mellan Alexander Aljekin och Jose Raoul Capablanca i Buenos Aires och Bobby Fischer och Boris Spassky i Reykjavík 1972. Matcherna vanns som bekant av Aljekin och Fischer trots att dessa aldrig tidigare hade besegrat sina motståndare.

Allt om VM-matchen 2018