Profil: Fabiano Caruana – En värdig utmanare

Publicerad 8 november, 2018 av Sverrir Thór

GM Fabiano Caruana. Foto: Andreas Kontokanis/Flickr.

Även om vi blivit vana vid det de senaste åren att en norrman är världsmästare i schack så tillhör det knappast till vanligheterna i schackvärlden att nordbor tävlar om de allra ädlaste titlarna. Å andra sidan gör inte heller amerikaner det, även om schacket länge har varit etablerat på andra sidan Atlanten.

Fabiano Caruana är faktiskt bara den tredje amerikanen som lyckas ta sig till en VM-match, fjärde om man räknar matchen mellan Paul Morphy och Adolf Andersen i Paris 1858 som en VM-match. De andra  två var så klart Bobby Fischer som besegrade Boris Spassky i historiens kanske mest kända VM-match i Reykjavík 1972, och Gata Kamsky som 1996 mötte Anatoly Karpov i Elista och förlorade med 7½-10½. Nu är dags för en amerikan att utmana om VM-titeln igen och i en match som på förhand är extremt svårtippad.

Vem är han då denne utmanare?

Fabiano Caruana är en av alla dessa underbarn som varit så prominenta i schackvärlden de senaste åren. Redan som fjortonåring blev han stormästare i schack, då som en italiensk spelare då han som trettonåring bytte förbund till Italien. Han är dock född i USA, som son till italienska föräldrar, och växte upp i New York där han som femåring började spela schack. Han visade givetvis snabbt prov på en stor talang och blev lärjunge till legendariske schacktränaren Bruce Pandolfini som bland sina tidigare studenter hade IM Josh Waitzkin (ett förhållande som porträtterades i filmen Searching for Bobby Fischer).

När han var tolv år flyttade unge Fabiano tillsammans med sina föräldrar till Madrid i Spanien och året efter bytte han förbund till Italien som han sedan representerade i tio år. Det var som italienare som han först slog igenom, blev stormästare 2007 och vann sina första segrar. Han flyttade runt i Europa, från Madrid till Budapest och sedermera till Lugano i Schweiz, där han tränades av Alexander Chernin respektive Vladimir Chuchelov.

VIDEO: Fabiano Caruana intervjuas dagen före VM-finalen.

Även om den unge italienaren hade redan innan dess börjat väcka stor uppmärksamhet för sitt aggressiva och kreativa spel och sina resultat var det år 2012 som han fick sitt definitiva genombrott. Då vann han en rad turneringar, inklusive Sigeman-turneringen i Malmö, Reykjavík Open och Dortmunt Sparkassen och etablerade sig i världseliten. Han var världens starkaste junior sett till Elo-tal, före den två år yngre Anish Giri, och man började tala om honom som en framtida utmanare till Magnus Carlsen. Två år senare befäste han sedan sin position som den klara tvåan, bakom den norske världsmästaren.

Det var i Sinquefield Cup i USA:s nya schackmetropol, St. Louis, som Caruana stod för en prestation av historiska mått. Sju raka vinster i de sju första partierna och en säker seger i turneringen och en prestation som fortfarande rankas som den bästa någonsin, eller vad sägs om en prestationsrating på 3080. Sedan 2014 bor Caruana för övrigt i St. Louis och det har ryktats att stadens stora schackmecenat, Rex Sinquefield betalade en diger summa (100 000 dollar) för att övertala honom om att återigen representera USA, vilket han har gjort sedan 2015.

Efter den fantastiska prestationen i St. Louis har amerikanen generellt ansetts vara världens näst bäste spelare och det flesta trodde nog att han skulle bli utmanare till Carlsen redan 2016 men en viss Sergey Karjakin satte grus i maskineriet för honom i kandidatturneringen i Moskva. De två möttes i sista ronden, i ett parti som avgjorde hela turneringen, och i ett avgörande skede gjorde Caruana ett ödesdigert misstag som kostade honom inte bara partiet utan även segern i turneringen. Karjakin blev utmanare i en av historiens absolut tråkigaste VM-matcher och Caruanas plats som nummer två var inte längre lika självklar.

Foto: Wikimedia.

Han var ankare i det amerikanska lag som vann OS i Baku 2016 men har sedan dess blandat och gett. Under 2018 har den amerikanska stjärnan dock visat sig vara en fullvärdig utmanare, dels genom att vinna kandidatturneringen i Berlin men även genom segern i Grenke Chess Classic, före Carlsen, och Norway Chess samt den delade segern i årets upplaga av Sinquefield Cup.

Likt Carlsen var Caruana i sin ungdom en ganska vild spelare som spelade aggressivt och gillade taktiskt spel men har, igen likt Carlsen, lugnat sig och har nu en mer allsidig spelstil. Han behärskar schackets alla moment, givetvis, och bör nog anses vara det största hotet hittills mot Magnus Carlsens tron.

Allt om VM-matchen 2018