Wijk aan Zee B: Grandelius vann och närmar sig toppen

Publicerad 21 januari, 2017 av Sverrir Thór

Nils Grandelius är med och kämpar i toppen. Foto: Turneringshemsidan.
Nils Grandelius är med och kämpar i toppen. Foto: Turneringshemsidan.

Efter en mycket övertygande inledning med fyra raka segrar har österrikaren Markus Ragger nu tappat fart rejält. I femte ronden spelade han ju remi mot Lu Shanglei från Kina och i den sjätte åkte han på pumpen mot engelsmannen Gawain Jones. Jones har därmed gått upp i delad ledning i B-gruppen i Wijk aan Zee tillsammans med just Ragger. Båda har tagit 4½ poäng på de sex ronderna och en halva bakom dem ligger Ilya Smirin och Lu Shanglei. Ytterligare en halva bakom kommer sedan en trio där bland andra svenskhoppet Nils Grandelius befinner sig.

Grandelius vann i sjätte ronden över kinesiskan WGM Lei Tingjie, en av två damspelare i turneringen. Det var ett långt parti där Grandelius tidigt avvecklade till ett fördelaktigt slutspel och sedan malde ner sin motståndare lugnt och metodiskt och bland annat tillämpade amerikanska legenden Reuben Fine’s slutspelsdevis att kungen är en stark pjäs och bör användas. Ett mycket lärorikt slutspel där Grandelius kung var dominant på brädet och kunde promenera runt på kinesiskans damflygel och ställa till med djävulskap.

– Ganska ok parti. Jag fick en behaglig ställning efter öppningen med val mellan lovande angrepp eller bättre slutspel. Taget min motståndares spelstil i betraktning var slutspelet det klara valet, och även om jag inte spelade perfekt så kändes det som en ganska säker seger, kommenterar Grandelius segern.

Svensken är nu som sagt en poäng bakom ledande Jones och Ragger och har goda chanser då inte ens halva turneringen är spelad. I sjunde ronden blir det en nordisk kamp då norska underbarnet Aryan Tari väntar. Spelstart klockan 13:30 som vanligt.

Turneringshemsidan
Livesändning