Wijk aan Zee B: Grandelius spelade remi mot Bok

Publicerad 24 januari, 2017 av Sverrir Thór

Nils Grandelius. Foto: Turneringshemsidan.
Nils Grandelius. Foto: Turneringshemsidan.

Det blev lite ändringar i toppen av B-gruppen i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee i den nionde ronden som spelades idag. Den unge amerikanen Jeffrey Xiong vann över ledande engelsmannen Gawain Jones och det gav förhandsfavoriten Markus Ragger från Österrike möjligheten att ta ledningen. Ragger spelade remi mot Aryan Tari samtidigt som Ilya Smirin vann över unge holländaren Jorden van Foreest och tog sig därmed upp i delad ledning. Både Ragger och Smirin har tagit 6½ poäng på de nio ronderna och har en halv poängs försprång på Xiong och Jones som delar tredjeplatsen.

Nils Grandelius mötte en annan holländare, Benjamin Bok, och spelade remi. Svensken hade svart och spelade den sylvassa Marshall-gambiten i spanskt men Bok var alert och tappade aldrig lugnet. Han exponerade sig aldrig trots att Grandelius pjäser såg riktigt hotfulla ut ett tag och till slut kunde holländaren avveckla till ett slutspel som alltid såg att gå mot remi då det inte fanns några större svagheter hos någon av spelarna och således ingenting att trycka på.

Efter dagens remi har Grandelius tagit 5 poäng och har fortfarande häng på täten men det krävs att han vinner ett par partier mot slutet om han ska utmana om den åtråvärda platsen i nästa års A-grupp. Fyra partier återstår och imorgon möter svensken ryssen Vladimir Dobrov. Spelet drar som vanligt igång klockan 13:30.

Turneringshemsidan
Livesändning