Wijk aan Zee B: Första vinsten för Grandelius

Publicerad 16 januari, 2017 av Sverrir Thór

Nils Grandelius tog sin första fullpoängare i årets upplaga av Tata Steel Chess när han mötte georgiskan IM Sopiko Guramishvili. Sopikos stjärna har stigit en del de senaste åren bland annat genom hennes medverkan på Chess24 där hon har bidragit med undervisningsfilmer och är ett av sajtens affischnamn. Hon är också gift med Anish Giri och paret har en stjärnkvalitet som gör att de är populära i schackvärlden, även om Giri för närvarande mest häcklas för sin ibland häpnadsväckande förmåga att spela remi mot nästan vem som helst.

Nog om det, i partiet valde georgiskan en tveksam väg i mittspelet och tillät Grandelius att underminera sin kungsflygel, något som till slut blev hennes fall i slutspelet. En bra vinst för svensken som nu har tagit 2 poäng på de tre ronderna och är en poäng bakom hittills felfrie och ledande österrikaren Markus Ragger som idag vann över en annan Chess24-personlighet, kanadicken Erik Hansen som ju kommenterade delar av VM-matchen tillsammans med Peter Svidler.

I rond fyra får svensken ta sig an en riktigt spännande spelare, den amerikanska ynglingen Jeffrey Xiong som i höstas vann JVM i Indien trots att han endast var 15 år gammal då. Grandelius har vit i partiet.

Turneringshemsidan