Wijk aan Zee B: Andra raka remin för Grandelius

Publicerad 15 januari, 2017 av Sverrir Thór

Att en av världens största schackfestivaler, som Tata Steel Chess i Wijk aan Zee ju onekligen är, äger rum i Nederländerna borde inte överraska någon. Landet har länge varit ett av världens ledande schackländer, enda sedan Max Euwe blev världsmästare, och landet har en stolt tradition, både som en nation och som arrangör av schacktävlingar. AVRO-turneringen 1938 är ett exempel och turneringarna i Wijk aan Zee ett annat.

En av de senaste årens mer framstående nederländska spelare är Erwin L‘Ami som trots att han endast är 31 år gammal känns som att han varit med i evigheter. Han har representerat sitt land i både EM och OS-sammanhang och hans kanske största turneringsseger var den trots allt något överraskande triumfen i Reykjavík Open 2015 där han fick 8½ poäng.

Från första speldagen i Wijk aan Zee. Foto: Turneringshemsidan.
Från första speldagen i Wijk aan Zee. Foto: Turneringshemsidan.

Erwin L‘Ami är en av tre nederländska spelare B-gruppen i årets upplaga av Wijk aan Zee, de andra är Benjamin Bok och 17-åriga stjärnskottet Jorden van Foreest som säkerligen går en lysande framtid till mötes. Nu fokuserar vi dock på L‘Ami som i andra ronden stod för motståndet för svenskhoppet Nils Grandelius.

Svensken valde att möta L‘Amis franska parti med Tarrasch-varianten, 3. Sd2, men svart kunde snabbt neutralisera den annars ganska vassa varianten. Det blev ett ganska avslaget parti och även om det vid ett tillfälle såg ut att kunna bli intressant så valde L‘Ami att inte ta några risker och avvecklade allt som gick att avveckla. Kvar hade spelarna var sitt torn och var sin vitfältad löpare och ett slutspel som aldrig såg ut att bli annat än remi. Grandelius har därmed i de två inledande ronderna mött två av de mer rutinerade spelarna i B-gruppen och tagit två säkra remier vilket ändå måste ses som en bra start.

I ledning efter två ronder är rankingfavoriten Markus Ragger från Österrike i ledningen med två vinster på de inledande ronderna. Han har därmed återigen tagit sig in i den exklusiva skara som har 2700+ i flytande rating och ter sig som mannen att slå för att vinna turneringen.

I tredje ronden får Grandelius ta sig an stjärnskottet IM Sopiko Guramishvili från Georgien, en stark spelare i egen rätt men som dock framförallt är känd för att vara Anish Giris hustru.

Turneringshemsidan