Wijk aan Zee A: Underbarnet visade klass

Publicerad 16 januari, 2017 av Sverrir Thór

Wei Yi mötte Dmitry Andreikin i första ronden. Foto: Turneringshemsidan.
Wei Yi mötte Dmitry Andreikin i första ronden. Foto: Turneringshemsidan.

Ett av de mest använda begreppen i dagens schackrapportering måste vara underbarn. Inte så konstigt kanske med tanke på att dagens generation elitspelare nästan uteslutande består av det man kallar för underbarn, alltså spelare som redan i väldigt unga år var väldigt bra schackspelare. Någon vedertagen definition av begreppet är svår att hitta och det är väldigt luddigt men visst börjar det kännas lite urvattnat.

I Sverige har vi ju Ferdinand Hellers och Nils Grandelius som bra exempel på detta och i den absoluta världseliten är det svårt att hitta exempel på någon som inte var underbarn. Det är helst Vishy Anand, Levon Aronian och Vladimir Kramnik, även om samtliga visade en exceptionell förmåga redan i unga år och Kramnik faktiskt redan som 17-åring representerade Ryssland i OS-sammanhang.

Hur som helst, det kryllar av underbarn (gamla och nya) i världseliten och några av dem spelar nu i Wijk aan Zee, eller vad sägs om Magnus Carlsen, Sergey Karjakin, Wesley So, Anish Giri och Richard Rapport. Faktum är att fyra av de sju yngsta stormästarna någonsin spelar i A-gruppen. Tre har vi redan nämnt, Karjakin, Carlsen och Rapport och den fjärde är den yngsta av dem, sjuttonårige kinesen Wei Yi. Han är den yngste spelaren någonsin att ta sig över 2700 i Elo och har redan etablerat sig i världseliten och anses vara en framtida framtida utmanare om världsmästartiteln.

I tredje ronden mötte Wei Yi den populäre ryssen Ian Nepomniachtchi och en variation till giftiga bonde varianten i Najdorf-sicilianskt. Det ledde till ett oerhört komplicerat och intressant parti där kinesen alltid verkade ha initiativet. Han vann en kvalitet och kunde sedan manövrera ut Nepo i slutspelet på ett mycket fint sätt. Ett lärorikt parti och efter vinsten är Wei Yi på delad andra plats tillsammans med bland andra Carlsen och Karjakin. Den senast nämnde mötte en av turneringens slagpåsar hittills, hemmaspelaren van Wely, och vann medan Carlsen valde att ta remi via dragupprepning mot Dmitry Andreikin i en smått otrolig slutställning där vits bondestruktur måste vara en av de märkligaste i schackhistorien.

Leder gör alltjämt Pavel Eljanov från Ukraina som i tredje ronden slog av takten lite och nöjde sig med remi mot Pentala Harikrishna.

Fjärde ronden spelas imorgon och då möts bland andra Carlsen och Wei Yi.

Turneringshemsidan