Wijk aan Zee A: Eljanov ende vinnare i första ronden

Publicerad 14 januari, 2017 av Sverrir Thór

Wesley So har varit glödhet den senaste tiden men i första ronden i Wijk aan Zee tog han det lugnt mot Magnus Carlsen. Foto: Turneringshemsidan.
Wesley So har varit glödhet den senaste tiden men i första ronden i Wijk aan Zee tog han det lugnt mot Magnus Carlsen. Foto: Turneringshemsidan.

När schacksvärldens mest klassiska spelorter ska listas hamnar nog nederländska strandbyn Wijk aan Zee högt på listan. Där har man enda sedan 1967 arrangerat en stark turnering, en turnering som de senaste åren har blivit en av världens absolut mest prestigefyllda. Turneringen som numera heter Tata Steel Chess har dock en längre historia än så då den har spelats ända sedan 1938. Från början spelades den i grannorten Beverwijk men som sagt, sedan 1967 har den spelats i Wijk aan Zee. Ända sedan starten har turneringen sponsrats av samma företag, stålproducenten Hoogoven som 1999 slogs ihop med British Steel till Corus Group. Corus köptes sedan 2007 av indiska ståljätten Tata som har fortsatt sponsra turneringen.

Nog om det, denna gång. Turneringen är en av de starkaste, och framförallt tuffaste, som spelas varje år och lockar såväl världsmästare som utmanare. Så även denna gång. Förhandsfavorit är så klart de två senaste årens vinnare, världsmästaren Magnus Carlsen som i första ronden fick ta sig an en av världens just nu hetaste och mest spännande spelare, Wesley So. So som kommer från Filippinerna spelar numera för USA. Han är liksom Carlsen ett underbarn och haft en spikrak karriär och är nu etablerad i världseliten. Under 2016 vann han OS-guld samt de två superturneringarna Sinquefield Cup i St. Louis och London Chess Classic, något som gav honom segern i 2016 års upplaga av Grand Chess Tour.

Partiet mellan So och Carlsen blev aldrig spännande och lyfte egentligen aldrig heller. Det var två briljanta spelare som båda var nog inställda på att ta det lugnt med tanke på att det är en lång turnering som väntar och den kommer sannolikt inte att avgöras i första ronden. Faktum är att de flesta deltagarna i A-gruppen, eller Tata Steel Chess Masters, som turneringen heter rent formellt, var inställda på att ta det lugnt. Alla utom Ukrainas Pavel Eljanov och ungraren Richard Rapport som inte verkade tycka att en remi i första ronden var någon bra idé och när krutröken hade lagt sig var det Eljanov som stod på vinst.

Ukrainaren leder som sagt A-gruppen efter första ronden och i andra ronden, som spelas klockan 13:30 imorgon, får han ta sig an hemmaspelaren Loek van Wely.

Turneringshemsidan