Rilton Cup rond 4: Sokolov i ensam ledning

Publicerad 30 december, 2016 av Sverrir Thór

GM Ivan Sokolov. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Ivan Sokolov. Foto: Lars OA Hedlund.

Fyra ronder har nu spelats i Rilton Cup och imorgon är en ledig dag på grund av nyårsafton. En spelare har tagit full pott efter de fyra ronderna, den bosniskbördiga nederländaren Ivan Sokolov. Sokolov är ett känt namn i schackvärlden, dels på grund av den gode Ivans bravader, men även tack vare hans ryske namne, Andrei, som i slutet av 1980-talet tillhörde den yppersta världseliten men lyckades aldrig komma tillbaka efter att ha förlorat stort mot Anatoly Karpov finalen av kandidatsturneringen 1987 och sedan överraskande mot kanadensaren Kevin Spraggett i kandidatsturneringen i St. John 1988.

Åter till Ivan, han är en framstående teoretiker och tränare och var i början av 2000-talet en av världens starkaste. I världstoppen huserar han inte längre men han är dock fortfarande en mycket stark spelare och uppskattad gäst i de turneringar han deltar. I fjärde ronden slog han en av turneringens överraskningar hittills, spanjoren Pablo Cruz Lledo, och visade prov på utsökt slutspelsteknik. Tack vare det är Sokolov i ensam ledning nu med 4 poäng, en halv poäng före en grupp om fem spelare. Bland dem är högst rankade Gata Kamsky och tidigare Rilton-vinnaren Sergey Ivanov (som slog succémannen Oskar von Bahr i rond fyra) samt ytterligare en överraskningsman, nämligen IM Justin Sarkar från USA. Sarkar följde upp vinsten mot Erik Blomqvist genom att spela remi mot indiske stormästaren Swapnil Dhopade.

IM Justin Sarkar har en intressant bakgrund. Foto: Lars OA Hedlund.
IM Justin Sarkar har en intressant bakgrund. Foto: Lars OA Hedlund.

Denne Sarkar verkar vara en intressant filur. Han har en examen i tillämpad matematik från ett av USA:s finaste universitet, Columbia University i New York, men enligt en artikel i den högt ansedda tidningen New York Times har han sannolikt någon form av autism som gör att han konsekvent undviker ögonkontakt med sina motståndare.

Bland de svenska stjärnorna i Rilton Cup är det för närvarande Tiger Hillarp Persson och Erik Blomqvist som skiner starkast, inte helt oväntat. Tiger Hillarp spelade ett bra parti Aleksey Goganov men lyckades inte knyta ihop säcken och fick nöja sig med remi och Blomqvist kom igen bra efter förlusten mot Sarkar i förra ronden. De båda har 3 poäng och på 2½ kommer bland andra Hans Tikkanen som förlorade i rond fyra mot Gata Kamsky, Ralf Åkesson som spelade remi mot Sam Sevian och så klart von Bahr, trots förlusten mot Volkov. Även Ari Ziegler och Jonathan Westerberg, som spelade remi i sitt inbördes parti, har 2½, liksom Rauan Sagit och Axel Ornstein.

På juniorfronten var det främst Ludvig Carlsson och Axel Berglind om gjorde väsen av sig genom att spela remi mot betydligt högre rankade spelare.

Imorgon firar spelarna som sagt nyår och rond fem spelas på söndag (Nyårsdagen) klockan 15.

Turneringshemsidan