VM-matchen: Kampremi i nionde partiet

Publicerad 24 november, 2016 av Sverrir Thór

Förlusten i det åttonde partiet har drastiskt ändrat förutsättningarna för världsmästaren Magnus Carlsen i VM-matchen mot Sergey Karjakin i New York. Nu måste Carlsen vinna ett parti för att helt sonika överleva i matchen och det såg vi indikationer på i det nionde partiet.

Karjakin, som rattade de vita pjäserna, återgick till att spela spanskt vilket Carlsen svarade med Archangelsk-varianten. Han bröt upp tidigare mönster och gick från att spela balanserade varianter till att spela en obalanserad där svart inte nödvändigtvis får någon fördel men det finns en helt annan dynamik i spelet. Svart offrar en bonde för aktivt spel på kungsflygeln där vit har en dubbelbonde på g3 men lever dock inte farligt om man är noggrann. Svart får dessutom, i alla fall i teorin, en svaghet att trycka på på b2.

Problemet var dock att Karjakin är väl bekant med teorin och de två spelarna spelade de första 20 dragen i det närmaste i blixttempo, eller alla fall snabbschackstempo. De följde länge ett välkänt parti mellan Nakamura och Kasimdzhanov, en av Karjakins gamla träningskompisar och Anands sekundant i tidigare VM-matcher, och Carlsen fick ingenting från öppningen. Istället fick han försvara sig och ett bra tag såg det ut som att Karjakin skulle utöka sin ledning, och i praktiken döda matchen, snarare än att Carlsen skulle utjämna. Man blir dock inte världsmästare i schack utan att kunna spela försvarsspel och endast en gång levde Carlsen riktigt farligt. Karjakin fick dock för bråttom när han valde att direkt spela 39. Lxf7 istället för 39. Db3 som ger löparen betydligt mer tyngd och dessutom hotar svarts bonde på h7. Efter avvecklingen på f7 hade Carlsen inga problem att hålla remin.

Karjakin leder alltså fortfarande med en poäng och i tionde partiet har världsmästaren vit och kommer säkerligen att försöka öka trycket något. Partiet spelas i vanlig ordning klockan 20.

Matchens hemsida
Allt om VM-matchen

Ställningen i matchen

Carlsen 4
Karjakin 5