ECCC: 25:e plats för Rockaden – Erik Hedman bäste svenske poängplockare

Publicerad 12 november, 2016 av Sverrir Thór

Från matchen Gent-Rockaden där Erik Blomqvist slog fransmannen Edouard. Foto: ECCC:s facebook-sida/Lennart Ootes.
Från matchen Gent-Rockaden där Erik Blomqvist slog fransmannen Edouard. Foto: ECCC:s facebook-sida/Lennart Ootes.

SK Rockaden avslutade Europacupen för klubblag med flaggan i topp. De svenskarna slog holländska laget En Passant med 4-2 och kunde därmed avancera till en slutplacering 25, en placering högre än den startranking man hade.

Sverigemästaren Erik Blomqvist mötte rutinterade stormästaren Friso Nijboer, som när det begav sig nosade på världseliten. Det blev en relativt snabb remi mellan de två stormästarna. Övriga partier slutade med vinst för Jonas Barkhagen, Erik Hedman och Theodor Kenneskog och Thomas Engqvist spelade remi. Robert Bator förlorade sitt parti.

Rockaden slutade som sagt på 25:e plats och de individuella resultaten blev som följer:

Bord 1: Erik Blomqvist 4 poäng/7 partier
Bord 2: Jonas Barkhagen 3/7
Bord 3: Robert Bator 1½/7
Bord 4: Erik Hedman 5/7
Bord 5: Thomas Engqvist 4/7
Bord 6: Theodor Kenneskog 4½/7

I damklassen vann Pia Cramling i sista ronden mot WFM Aydan Hojjatova. Hon spelade fem partier i turneringen och vann två, spelade två remier och förlorade ett parti. Sammanlagt tog Cramling alltså 3 poäng på de fem ronderna.

I öppna klassen spelade förutom Rockaden-spelarna fyra svenskar. Mats Persson spelade remi i sista ronden om ungerska stormästaren Tamas Fodor Jr. Han fick 2 poäng på de 7 ronderna. Jan Lundin spelade remi mot holländaren Paul van Tengert och fick 4 poäng totalt. Daniel Semcesen slog finländaren Henrik Pohjala i sista ronden och fick 4½ poäng på de sju ronderna. Slutligen förlorade Karl Johan Ribbegren mot belgaren Quentin Fontaine. Han fick ihop 2½ poäng.

Den öppna klassen vanns av Alkaloid från Makedonia medan Cercle d‘Echecs Monte Carlo var överlägsna vinnare i damklassen.

Turneringshemsidan