OS-toppstriden: USA-Ryssland imorgon

Publicerad 10 september, 2016 av Sverrir Thór

Det amerikanska laget ser ruskigt starkt ut. Foto: Eteri Kublashvili.
Det amerikanska laget ser ruskigt starkt ut. Foto: OS-hemsidan/Eteri Kublashvili.

USA krossade Indien i de två topplagens möte i OS. Slutsiffrorna skrevs 3½-½ till USA som nu har tagit över tätpositionen i öppna klassen. Det var endast ankaret och världsspelaren Pentala Harikrishna som kunde stå emot på första bordet där världstvåan Fabiano Caruana, ja han har tagit över andra platsen igen, spelade remi. I övrigt var jänkarna obarmhärtiga.

Att USA leder är ingen större skräll, man är turneringens nästhögst rankade lag och även om man inte har Rysslands bredd med fem spelare över 2700 så kompletterar man trion Caruana, Nakamura och So med Samuel Shankland, som fick något av ett genombrott på OS i Tromsö 2014 och underbarnet Ray Robson som sedan han blev stormästare för sex år sedan har utvecklats stadigt. USA har inte vunnit OS sedan 1976 i Haifa, då Sovjetunionen och stora delar av östblocket inte deltog, men nu har man kanske för första gången sedan dess en realistiskt chans att göra det.

På andra plats är nu den andra förhandsfavoriten Ryssland. Om amerikanerna är sugna på ett OS-guld måste Ryssland skrika efter det då man inte har vunnit sedan 2002 efter att ha i princip abonnerat på guldet under andra halvan av 1900-talet. En hel generation ryska spelare har misslyckats med att vinna OS-guldet, och bland dagens lag är det endast Vladimir Kramnik som har vunnit OS-guld. På tredje plats kommer sedan något överraskande Georgien som trots att man på papperet har ett ganska anonymt lag, endast Malmö-spelare Baadur Jobava har lyckats utmana världseliten, har spelat bra och endast förlorat ett enda parti i hela turneringen.

I åttonde ronden möts USA och Ryssland i vad som har alla förutsättningar att bli en klassisk OS-match och Georgien möter OS-vinnarna från

2004 och 2010, Ukraina.

I damklassen leder Ryssland fortfarnade trots att man spelat oavgjort mot Polen i sjunde

Ex-världsmästaren Alexandra Kosteniuk anför det ryska damlaget. Foto: OS-hemsidan/Eteri Kublashvili.
Ex-världsmästaren Alexandra Kosteniuk anför det ryska damlaget. Foto: OS-hemsidan/Eteri Kublashvili.

ronden. Ryssland har vunnit de tre senaste OS-turneringarna i damklassen och är utan tvekan sugna på att utöka den sviten men i och med dagens resultat har förhandsfavoriten Kina, anfört av världsmästaren Hou Yifan, kommit ikapp Ryssland matchpoängmässigt och där har man sannolikt en tydlig ambition att bryta den ryska sviten. För övrigt ligger nu fem lag på tolv matchpoäng, Azerbajdzjan 1, USA och Nederländerna och i åttonde ronden blir det även i damklassen Ryssland och USA som möts medan Kina får ta sig an hemmanationen Azerbajdzjan.

OS-hemsidan