OS-toppstriden: USA ångar på och Kina har kopplat greppet

Publicerad 12 september, 2016 av Sverrir Thór

Två av schackvärldens giganter möttes i USA-Norge. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

USA ångar på i öppna klassen i OS i Baku. I nionde ronden mötte man Norge i en match som bland annat var intressant för mötet mellan världsmästaren Magnus Carlsen och världstrean Fabiano Caruana. Deras parti blev underhållande utan dock att någonsin bli spännande och nästan som väntat blev resultatet remi. Det stod klart innan matchen att det inte var på första bordet USA skulle vinna utan på övriga bord och det gjorde man. 3-1 blev resultatet till amerikanernas favör.

Därmed leder USA fortfarande men man kan inte skaka av sig Ukraina som trots avsaknaden av sin stora stjärna, Vassily Ivanchuk, har gjort en mycket bra turnering och endast förlorat en match, mot just USA. Även om hans stjärna förvisso har börjat dala en aning är Ivanchuk fortfarande ett av schackvärldens stora namn och han har varit det ukrainska lagets självklare ledare ända sedan man först ställde upp under egen flagga år 1992. Och facit har väl varit rätt godkänt, i de tolv olympiader som spelats sedan 1992 har Ukraina tagit två guld, ett silver och tre brons.

Denna gång ställde dock inte Chucky, som han gärna kallas i schackvärlden, upp på grund av bristande motivation men det verkar som sagt inte ha gjort någon större skada för Ukraina. Man har starka och rutinerade spelare på alla bord och framförallt har man en enorm schacktradition och –kunskap att luta sig tillbaka på. Man har i årets turnering vunnit mot Ryssland, de regerande mästarna Kina och i den nionde ronden slog man Indien.

För att Ukraina ska ha någon chans att vinna årets tävling måste USA förlora matchpoäng i någon av de två sista matcherna, så mycket skiljer det i särskiljningsspoäng, och det är inte någon omöjlighet även om sannolikheten inte verkar vara stor givet det amerikanska lagets styrka.

På tredje plats, och också i slagläge, är Ryssland, en matchpoäng bakom USA och Ukraina.

I tionde ronden möts USA och Georgien, som har varit en av turneringens stora överraskningar med ankaret Baadur Jobava i sällan skådat slag, Ukraina och Tjeckien som även de har överraskat, samt Ryssland och Indien. Norge möter Iran som ändå måste vara den största överraskningen av dem alla men då ska man ha klart för sig att Iran har gjort ett idogt arbete med att lyfta schacket de senaste åren och har en generation mycket starka spelare som utan tvekan kommer att göra sig hörda de kommande åren.

Kina slog USA och kopplade greppet om damklassen. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.
Kina slog USA och kopplade greppet om damklassen. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

I damklassen har favoriterna Kina nu kopplat ett grepp och första platsen. I nionde ronden vann man över USA med minsta möjliga marginal och leder nu en poäng före Polen som fortsätter att imponera stort. Polskorna vann över Israel med förkrossande 3½-½ och verkar vara i en storform. I täten för det polska laget går svenskbekantingen Monika Socko som ju spelar för Rockaden i Allsvenskan och som är en återkommande spelare i Rilton Cup tillsammans med sin man Bartosz Socko. Socko har dock inte haft någon superimponerande turnering hittills men det har hennes landsmaninnor på de nedre borden, framför allt Karina Szczepkowska-Horowska och Klaudia Kulon som har tagit 6 poäng av sju möjliga respektive 8 poäng av nio möjliga. Lägg därtill att reserven, Mariola Wozniak, är felfri på de fem partier hon spelat och då har man hittat receptet för seger match efter match.

I tionde ronden kommer dock det riktiga eldprovet då man får ta sig an ledarna Kina.

På tredje plats i damklassen kommer Ukraina med systrarna Muzychuk i spetsen och därefter kommer Ryssland och Indien.

Igår nämnde vi legendaren Eugenio Torre sagolika framfart i OS i Baku. I nionde ronden tog han sin åttonde poäng i turneringen när han slog Argentinas Diego Flores. Därmed är Torre den spelare som tagit flest poäng hittills i öppna klassen. En annan legendar som presterar på högsta nivå är Alexander Beliavsky som spelar på första bord för Slovenien och har gjort det bra hittills även om han förlorat två senaste partierna.

OS-hemsidan