OS-toppstriden: Indien och Ryssland leder efter sex ronder

Publicerad 8 september, 2016 av Sverrir Thór

Pentala Harikrishna och Indien leder i öppna klassen. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.
Pentala Harikrishna och Indien leder i öppna klassen. Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

OS i Baku har nu kommit drygt halvvägs och börjar dra ihop sig till ett avgörande. Efter sex ronder av elva är spänningen i toppstriden stor, både i öppna klassen och i damklassen, men i ingen av de två klasserna är det favoritledning.

I öppna klassen är det lite oväntat Indien som leder. Man har vunnit samtliga sina matcher och är därmed enda lag i hela OS som har lyckats med det. Det som gör Indiens bedrift ännu större är att landets stora schackstjärna, ex-världsmästaren Vishy Anand inte är med i laget. Anand har tidigare uttryckt sin avsky för OS-formatet och inte varit med i de senaste tävlingarna. Hursomhelst har Indien, anfört av sin andra stjärna Pentala Harikrishna, gjort en strålande turnering hittills och ännu inte förlorat ett enda parti.

Det har inte heller USA som ställer upp i OS med tre av världens tio högst rankade spelare Caruana, Nakamura och So. USA har dock släppt en oavgjord match, och ligger därmed en matchpoäng bakom Indien men de två nationerna möts i sjunde ronden i vad som kan bli en avgörande match för hela turneringen. Indien har ännu inte mött någon av stornationerna och det blir intressant att se hur man hävdar sig mot USA. På tredje och fjärde plats kommer ytterligare två överraskningar, Nederländerna (som förlorade mot Indien i sjätte ronden) och Tjeckien som har haft en mycket bra turnering. Favoriten Ryssland ligger på åttonde plats med 10 matchpoäng.

Inte heller i damklassen leder favoriten, som i det fallet är Kina. Där är det regerande mästarna Ryssland som leder, en halv partipoäng före Ukraina. De båda lagen möttes i sjätte ronden och spelade oavgjort vilket gör att båda har tappat en matchpoäng och har tagit 11 sådana. På tredje plats ligger sedan Polen, anförda av Sverigebekantingen Monicka Socko. Favoriten Kina ligger på sjunde plats.

I damklassen leder Pia Cramling för närvarande den individuella tävlingen på första bord.

Bästa nordiska länder hittills är Sverige i damklassen och Norge i herrklassen.

OS-hemsidan