OS: Svenska damerna slutade på 23:e plats – bordsmedalj för Pia Cramling

Publicerad 13 september, 2016 av Sverrir Thór

Det svenska damlaget i matchen mot Schweiz i rond 2. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Det svenska damlaget i matchen mot Schweiz i rond 2. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Det svenska damlaget avslutade OS med en mycket bra seger mot Tjeckien. 3-1 skrevs slutsiffrorna till Sverige som därmed hamnade på en stark 23:e plats, att jämföra med deras startranking på 43.

Pia Cramling mötte Joanna Worek på första bordet och visade återigen upp den glöd som karaktäriserat hennes spel hela OS-turneringen. Svenskan tog för sig och skapade sig arbetsutrymme och hennes behandling av tornslutspelet var mästerlig och väl värd en titt. I och med vinsten slutade Pia med 8½ poäng på de elva ronderna och säkrade därmed en bronsmedalj på första bordet, bakom Anna Muzychuk och världsmästaren Hou Yifan.

På andra bordet spelade Inna Agrest remi mot Kristyna Havlikova i ett svängigt och underhållande parti där Agrest ett tag verkade vara på väg att hamna i trubbel men hon redde ut det och kunde till slut säkra remin med remisschackar. En robust och klart godkänd insats av Inna Agrest.

Det stora utropstecknet under OS har ändå varit Angelina Fransson som på tredje bordet mötte Olga Sikorova och gick till attack mot tjeckiskans långt rockerade kung. Efter 29 drag fick Sikorova erkänna sig besegrad och Franssons andra vinst i rad var faktum. På fjärde bordet svarade sedan Anna Cramling för ännu en stark insats där hon stundtals spelade ut sin 300 Elo-poäng högre rankade motståndare. OS-debutanten Cramling lyckades dock inte knyta ihop säcken riktigt och tjeckiskan Rodshtein lyckades slingra sig ut och säkra remin. Ändå en väldigt fin insats av 14-åriga Anna Cramling som genom sitt deltagande i OS har fått en värdefull rutin inför framtiden.

Pia Cramling fick bronsmedalj på första bordet. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Pia Cramling fick bronsmedalj på första bordet. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Segern var damlagets sjunde i OS och därmed fick man ihop 14 matchpoäng vilket som sagt gav en 23:e plats och därmed blev Sverige bästa nordiska nation i damklassen. Ett mycket starkt resultat och en framgång för svenskt damschack. Lagets indviduella resultat:

1. Pia Cramling 8½ av 11 (77,3%). Elo: +13,3
2. Inna Agrest 6½ av 11 (59,1%). Elo: +13
3. Jessica Bengtsson 2½ av 8 (31,3%). Elo: -19,8
4. Angelina Fransson 5 av 7 (71,4%). Elo: +52,6
5. Anna Cramling 3 av 7 (42,9%). Elo: +17,6

Angelina Franssons resultat gav henne titeln Candidate Master (CM), enligt Chess-Results.

Om damernas OS-insats var en framgång måste insatsen i öppna klassen anses vara något av en besvikelse. Trots en förkrossande 4-0 seger mot Färöarna i sista ronden hamnade man endast på en 59:e plats, att jämföra med startrankingen på 38.

Färöarna valde att vila sin starkaste spelare, den nyblivna stormästaren Helgi Dam Ziska, och det blev istället John Rødgaard som fick möte Nils Grandelius på första bordet. Partiet var i balans tills slutspelet då Rødgaard började spela sämre och en fokuserad Grandelius kunde utan större ansträngning bärga vinsten. På andra bordet mötte Erik Blomqvist Joan Henrik Andreasen och fick snabbt en bekväm ställning. Svensken hade gott om utrymme att manövrera på samtidigt som Andreasen spelade till synes utan en plan. När Blomqvist sedan lade in stöten fanns det inte mycket att stå emot och till slut, i en förlorad, ställning öppnade färöingen upp för en matt men gav dock upp innan Blomqvist kunde sätta matten.

Den färöiske spelare som bjöd på hårdast motstånd var Sjúrður Þorsteinsson som mötte Tiger Hillarp på bord tre. Han höll ihop ställningen länge men schack är ibland en tålamodssport och Hillarp väntade tålmodigt tills motståndaren gjorde misstag. Då kunde svensken så småningom manövrera ut sin motståndare och säkra fullpoängaren. På fjärde bordet möttes sedan Jonathan Westerberg och Finnbjørn Vang, ordförande i Färöarnas schackförbund.

När Westerberg gick till anfall fick Vang problem och kunde inte hitta bästa försvaret vilket gav svensken möjlighet att avveckla och förenkla ställningen till ett minst sagt väldigt fördelaktigt slutspel och där gjorde han inga misstag utan säkrade 4-0 segern.

Svenskarna kunde därmed avsluta med flaggan i topp men det var nog en klen tröst med tanke på att Sverige hamnade på 59:e plats, 4:e bäst bland de nordiska länderna. Svenskarnas individuella resultat:

1. Nils Grandelius 6½ av 10 (65%). Elo: +0,8
2. Erik Blomqvist 6 av 10 (60%). Elo: +3,1
3. Tiger Hillarp Persson 4 av 8 (50%). Elo: -9,9
4. Axel Smith 3,5 av 7 (50%). Elo -9,8
5. Jonathan Westerberg 7 av 9 (77,8%). Elo: +5,8

Notera att Jonathan Westerberg fick en vinst på w.o. i första ronden. Han var den enda av svenskarna som hamnade i 20-i-topp och hade 17:e bästa resultat bland reserver.

OS-hemsidan