OS: Sambaschack och säker vinst

Publicerad 11 september, 2016 av Sverrir Thór

Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

De svenska damerna har hittills i OS huvudsakligen mött starkare lag men i nionde ronden fick man möta ett ganska svagt lag från Luxembourg där förstabordsspelaren WIM Fiona Steil-Antoni är den enda som skulle platsa i det svenska laget.

Hon fick i dagens rond ta sig an riktigt tufft motstånd i form av Sveriges ankare, Pia Cramling, och hade aldrig någon chans i partiet där Pia högg precis i rätt läge. På andra bordet såg Inna Agrest ut att gå mot vinst men hamnade sedan fel och fick istället kämpa för remin, vilket hon gjorde med den äran.

Jessica Bengtsson som hittills har haft en ganska bedrövlig turnering var tillbaka i laget efter att ha vilat igår och den vilan verkar ha gett henne ny energi och i matchen mot Luxembourg spelade hon bra och landade sin först vinst under detta OS. Angelina Fransson vilade denna rond och på fjärde bordet satt således Anna Cramling. Debutanten fick kämpa i motvind under stora delar av partier och såg stundvis ut att vara helt förlorad men kämpade på bra och kunde till slut säkra remin och 3-1 seger i matchen till Sverige.

I öppna klassen fick Sverige möta Brasilien. Ett lag som relativt det svenska laget är lite starkare sett till rating. På första bordet mötte Nils Grandelius Alexandr Fier i ett fascinerande parti där svensken såg ut att gå mot en klar seger men lyckades inte hitta rätt väg i ett kritiskt skede och Fier kunde komma tillbaka in i partiet. Brasilianaren hade dock ett svårt slutspel framför sig men spelade det utomordentligt bra. Remi blev utfallet och partiet är väldigt lärorikt för dem som vill förbättra sin teknik i tornslutspel.

På andra bordet mötte Erik Blomqvist Rafael Leitao som i sina unga år ansågs av många bli arvtagare till legendaren Henrique Mecking. Han har dock aldrig lyckats fylla Meckings skor men är dock en mycket stark spelare, vilket Blomqvist fick erfara. Svensken hamnade fel i den inledande fasen av slutspelet och kunde inte repa sig efter det. Han gav sedan upp, eventuellt i ett för tidigt läge, fast det fanns inte mycket som tydde på annat än en brasiliansk vinst i partiet.

Det finns inte så mycket att säga om Tiger Hillarps parti på tredje bordet. Både Tiger och hans brasilianske motståndare verkar ha varit på ett fredligt humör och i en ställning där brasilianaren hade en fördel valde de att ta remi genom dragupprepning. På fjärde bordet fick Jonathan Westerberg en lektion i angreppsschack av sin motståndare som spelade riktigt sambaschack när han tog sig igenom svenskens försvarslinje. Riktigt tjusigt spelat av brasilianaren som därmed säkrade en 3-1 seger till sitt lag.

Efter nio ronder ligger Sverige på 58:e plats i öppna klassen och får i näst sista ronden möta Argentina. I damklassen ligger Sverige på 45:e plats och får imorgon möta Skottland.

OS-hemsidan