OS i Baku: Segrar mot Egypten och Spanien

Publicerad 8 september, 2016 av Sverrir Thór

Från matchen Sverige-Spanien. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Från matchen Sverige-Spanien. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

De svenska lagen i schack-OS i Baku utnyttjade den spellediga dagen bra och i sjätte ronden kom de igen efter förlusterna i ronden innan. I öppna klassen slog Sverige Egypten med 2½-1½ och damklassen vann Sverige en mycket fin seger mot ett starkt Spanien, 2½-1½.

Nils Grandelius fick ta sig an Afrikas bäste spelare, Bassem Amin som på sina 27 år i livet har hunnit med en del. Inte endast är han en schackspelare i världsklass, Elo 2661, utan han har även gjort en ettårig militärtjänst och tagit läkarexamen. I en till synes jämn ställning valde Sverigeettan att offra damen vilket den gode doktorn hade inget val annat än att acceptera men Grandelius fick aldrig någon större kompensation för damen och Egyptiern vann säkert.

En annan egyptisk spelare som gjort sig ett namn i schacket är Ahmed Adly som 2007 vann junior-VM. Även han är en 2600+ spelare men det avskräckte inte Erik Blomqvist som avvecklade snabbt till ett slutspel där han spelade ut sin namnkunnige motståndare efter noter. Ett mycket bra parti av Sverigemästaren och det är uppenbart att när han får till det går ingen motståndare säker.

På tredje bordet kämpade Axel Smith en lång och hård kamp mot Moheb Ameir och när krutröken lagt sig kunde de två enas om remi men nog var det egyptiern som hade lite större vinstchanser, trots att Smith hade två pjäser mot hans torn.  Ett lärorikt slutspel och det tredje sådana för dagen stod Jonathan Westerberg för när han manövrerade ut sin egyptiske motståndare i ett löparslutspel.

Efter en mycket imponerande start och tre raka vinster i inledningen av OS i Baku hade de svenska damerna förlorat två matcher i följd, mot Serbien och Ungern. Även i sjätte ronden var motståndet starkt men då svarade svenskorna för en ny stark insats mot 14:e rankade Spanien. På första bordet tog Pia Cramling ännu en fullpoängaren. Pia har tagit fram storformen inför OS, leder sig lag som en sann general och njuter av sitt schack och spelar med en energi som hon inte har visat på ett tag. Med 5 poäng på de sex ronderna är hon tillsammans med Perus Deysi Cori och Makedoniens Monika Stojovska bäste poängplockare på första bord. Pia har dock bättre prestationsrating (2588) än de andra två och leder därför poängligan för förstabords spelare. Slutknorren på partiet mot spanjorskan Calcetta Ruiz är värd en titt!

En annan viktig kugge i det svenska laget är Inna Agrest som även hon har gjort en mycket väl godkänd turnering. Hon har liksom Pia Cramling spelat samtliga partier och hittills tagit 4 poäng trots ett starkt motstånd. I matchen mot Spanien mötte hon deras högst rankade spelare och även om spanjorskan spelade dynamiskt kunde Agrest hålla bra kontroll i komplikationerna och fick en säker remi. Jessica Bengtsson fick en bra start mot sin motståndare men tappade tråden i mittspelet och spanjorskan Matnadze gjorde inga misstag och bärgade vinsten relativt enkelt.

Det sägs ibland att skillnaden på en spelare i form och en spelare ur form är att spelaren i form hugger så fort motståndaren gör misstag. Per den definition visade Angelina Fransson i matchen mot Spanien att hon likt Pia Cramling har prickat storformen till OS. Fransson har dock spelats betydligt mer sparsamt än Cramling, endast spelat tre partier men i dem tagit 2½ poäng. I hennes parti mot den betydligt högt rankade Amalia Aranaz Murillo spelade Fransson med stort självförtroende och när spanjorskan gjorde en blunder behövde Fransson inte mer utan högg direkt och vann till slut enkelt.

2½-1½ mot ett starkt spanskt lag var därmed faktum och efter sex ronder ligger det svenska damlaget på 22:a plats, vilket är att jämföra med att laget var 43:e rankat inför turneringen. Även i öppna klassen har svenskarna presterat bättre än initialrankingen indikerar om än något sämre än damerna. Sverige ligger på 35:e plats i öppna klassen, jämfört med initialrankingen på 38. Sjunde ronden spelas imorgon klockan 13 och då blir latinamerikanskt motstånd i båda klasserna och klassiska schacknationer för båda lagen då damerna möter Argentina och herrarna möter Kuba.

OS-hemsidan