Stellan Brynell: ”Nils har byggt upp självförtroendet”

Publicerad 10 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Stellan Brynell och Nils Grandelius i tv-studion under TePe-Sigeman. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Stellan Brynell har varit delaktig i Nils Grandelius schackkarriär i många år, och de har fortfarande tät kontakt. Även nu när Grandelius spelar i World cup i Baku.

– Han ringde mig för faktiskt för bara tio minuter sedan, säger Stellan Brynell.

Jaså, pratade ni förberedelser?
– Haha, nä, mest om tips på bra sevärdheter han kan besöka på vilodagen i Baku.

Stellan Brynell har numera en annan, men också viktig roll i Nils Grandelius schackkarriär. Visst blir det snack om öppningsval och så – men Nils Grandelius förbereder sig numera själv i sällskap med sina sekundanter. Men kontakten har de kvar – säkert en trygghet för Sveriges hopp som just nu kämpar i en stentuff turnering i kamp med världseliten i Baku.

Stellan Brynell kan om någon sätta Nils Grandelius plats i åttondelsfinalen i perspektiv.

Hur stort är det?
– Det är väldigt bra resultat. Men inte fantastiskt. Men slår han 2700-spelaren Erigaisi och tar sig till kvartsfinal och topp 8, då kan man börja tala om bragd.

Pia Cramling har skämt bort Schacksverige med stora framgångar i damschack, senast vann hon individuellt OS-guld 2022.

Och när dam-VM spelades som detta World cup-format kom hon till VM-semifinal både 2008 och 2015. Ingen annan svensk har varit så högt upp i VM-sammanhang. Där är Pia Cramling outstanding.

Men på herrsidan har det varit mer tunnsått med framgångar. De toppresultat som gjorts de senaste åren har Nils Grandelius själv svarat för, bland annat EM-silvret 2019.

Skulle Nils Grandelius ta sig till semifinal i årets World cup och på allvar spela om en plats i Kandidatturneringen som utser nästa VM-utmanare får man backa bandet flera decennier för att hitta något liknande.

Ulf Andersson var i interzonturneringen 1982 en ynka halvpoäng från att ta sig in på topp 8 i Kandidattävlingarna som på den tiden avgjordes i utslagningsmatcher. Det är över 40 år sen nu.

Ser man tillbaka ännu längre så spelade Gideon Ståhlberg i Kandidatturneringarna i Budapest 1950 och i Zürich 1953.

Men allt det där är att gå i händelserna i förväg. Stellan Brynell vill inte ”jinxa”.

Stellan Brynell och Nils Grandelius vid brädet. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag vill inte ens se lottningen framåt. Nu är allt fokus på matchen mot Arjun Erigaisi. En nog så svår uppgift – men Nils Grandelius har faktiskt besegrat honom.

Stellan Brynell ser att svensken kan ha en bra chans mot Erigaisi.

Arjun Erigaisi, Indien. Foto: Lars OA Hedlund

– Erigaisi är förstås stark, men också lite ojämn jämfört med andra 2700-spelare. Han kan tappa partier som man inte riktigt ser på den nivån.

Grandelius tog sin vinst mot Erigaisi i TePe-Sigeman i våras. Med svarta pjäserna dessutom.

– Nils har haft ett starkt 2023. Han spelade bra i TePe-Sigeman, han vann Reykjavik open och han har fina resultat i klubbmatcher ute i Europa. Allt det här har gjort att han byggt upp självförtroendet inför World cup, säger Stellan Brynell.

Och så gäller det att ha stolpe in också.

– Nils hade väldig tur i särspelet i första matchen mot Michail Antipov. Det partiet skulle han ha förlorat, säger Stellan Brynell och fortsätter:

Mötet Michail Antipov–Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

– Efter det har Nils spelar väldigt säkert. Han var jättebra mot Bassem Amin och även mot Jaime Santos Latasa förstås.

– Jag är nästan förvånad över att han lyckats vinna partier som sett remiaktiga ut.

Hur viktigt är det att Nils Grandelius kan avgöra i långpartierna?
– Det är helt okej om det går till snabbschackspartier. Betänketiden 25 minuter + 10 sekunder är nästan som ett vanligt parti. Kortare betänketid förstås, men det går att göra någonting med ställningarna.

– Men det får helst inte komma ner till blixtpartier. Nils är bra i blixt, men hans motståndare är väldigt starka i det också!

Spelbild från mötet Bassem Amin–Nils Grandelius. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Ser du något han kan förbättra?
– Det är ju tiden. Han spelar för långsamt, och det har han och jag diskuterat tidigare. Jag är osäker på om vi hittat förklaringen till varför det blir så.

– Samtidigt ska man inte inte spela för fort heller. Det gäller att hitta balansen. Men hans tänkande kan gå till överdrift ibland.

Hur kommer Nils Grandelius tid att se ut fram till matchstarten på lördag?
– Nu har han fått en extra vilodag, vilket är jättebra. Kvällen efter vinsten mot Santos Latasa har han kunnat ta det lugnt. Under fredagen kan han gå ut och promenera i staden och lufta sig. Ja, om han nu väljer att gå ut. Det är väldigt varmt i Baku med 36 grader på dagarna. Kanske håller han sig inomhus och går på gymmet.

– Senare på dagen börjar förberedelserna inför mötet med Erigaisi och han kommer att ”preppa” tillsammans med sina sekundanter.

Blir det ”prepp” ända fram till det att partiet startar?
– Nej, det tro jag inte. Han har blivit bra på att sluta den fasen i tid, och inte köra på ända in i kaklet. Han lär preppa fram till lunch och efter det är det vila och laddning. Kanske att han repeterar dragen lite innan han kliver in i spellokalen och startar partiet.

I det ögonblicket kommer Stellan Brynell att sitta bänkad framför tv-sändningen.

Vad tycker du om spelformen med utslagningsmatcher i World cup?
– Jag tycker det är roligt. Och så är det rätt trevligt att man kan ta sig till en Kandidatturnering på flera olika sätt. Det är fler som får chansen än bara den yppersta världseliten.

Och den här gången är Nils Grandelius med i racet. De tre bästa i World cup får en plats i Kandidatturneringen som kommer att innehålla totalt åtta spelare, och där vinnaren får utmana världsmästaren Ding Liren, Kina.