Nils Grandelius vidare efter stor dramatik

Publicerad 4 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius stod klart sämre och var i stor tidsnöd i det andra särspelspartiet. Då kom den oväntade vändningen. Michail Antipov tappade en hel löpare, och svensken kunde gå fram till vinst.

En seger som innebär att Nils Grandelius är klar för omgång 3 i World cup.

Schack.se fick en snabb pratstund med Nils Grandelius efter den dramatiska upplösningen.

– Utan att ha hunnit kolla noga än så kände jag att spelade ganska bra i det första partiet som svart, men blev sen helt utspelad i andra partiet, säger Nils Grandelius.

Ändå var det Michail Antipov som gjorde det stora och avgörande misstaget – måhända spelade han på Nils Grandelius dåliga tid. Svensken hade bara några sekunder på klockan när Antipov hade ett par minuter kvar.

Michail Antipov och Nils Grandelius under särspelet. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Då gjorde Antipov det förlorande 40… Ke5. Efter Grandelius 41.Te8 finns ingen möjlighet att komma undan materialförlust. 41… Kf5 stöter på 42.Sd4 och på 41…Kd5 kommer 42.Td8.

Nästa omgång i World cup startar redan på lördagen. Då möter Nils Grandelius Wasa SK:s Bassem Amin som representerar Egypten. Det är två spelare som känner igen varandra väl och så sent som i Rilton Cup i vintras spelade de en minimatch mot varandra. En match som slutade 3–3. Ny dramatik är att vänta.

Avslutningsvis kommer här det första särspelspartiet som slutade remi mellan Michail Antipov och Nils Grandelius.

Live, kl 13.00