Stjärnans kritik mot Niemann: “Mest respektlösa tonåringen i schack”

Publicerad 8 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Wesley So kritiserar Hans Niemann. Foto: Lennart Ootes/St Louis chess club

Hans Niemann tyckte inte det var någon idé att göra några efteranalyser efter vinsten mot Christopher Yoo i första ronden av USA-mästerskapet.

“Chess speaks for itself”, sa Niemann och gick.

Det har fått amerikanska schackstjärnorna att gå i taket. En av turneringens favoriter, Wesley So som är rankad sexa i världen sparade inte på krutet när han intervjuades i natt:

“Jag tycker att han (Hans Niemann) inte respekterar någon i schackvärlden just nu. Han kallar andra spelare för idioter och sånt… Jag tror att i stort sett alla vet att Hans är den mest respektlösa tonåringen inom schack.”

Wesleys kommentar fick förre VM-utmanaren Fabiano Caruana – som också är med i USA-mästerskapet – att skriva detta på Twitter:

Fabiano Caruanas meddelande på Twitter under fredagsnatten.

Intresset kring USA-mästerskapet i schack börjar alltmer handla om det som händer utanför schackbrädet.

Tv-publiken följer med stort intresse när fuskanklagade Hans Niemanns kropp scannas före varje rond, och i intervjuerna efteråt kretsar mycket av snacket kring den unge amerikanen.

Hans Niemanns bakdel scannas. Foto: St Louis chess club

Turneringen har hunnit tre ronder nu och ledningen delas av Fabiano Caruana, Sam Sevian, Christopher Yoo – och Hans Niemann.

Inför den fjärde ronden som startar klockan 20.30 på lördagen lär intresset stiga mot kokpunkten när “schackets bad boy” – den fuskanklagade Hans Niemann möter Fabiano Caruana.

Fabiano Caruana. Foto: Austin Fuller/St Louis chess club
Följ live kl 20.30 Läs allt om Carlsen & Niemann-affären