Hans Niemanns show i starten av USA-mästerskapet

Publicerad 6 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Hans Niemann blev mest noggrant scannad före partiet i USA-mästerskapet. Foto: Crystal Fuller/St Louis chess club

Den första ronden av USA-mästerskapet bjöd egentligen på allt man önska sig i det fortsatta schackdramat som pågår i “Carlsen & Niemann”-affären.

Norrmannen Magnus Carlsen är förstås inte med i USA-mästerskapet, utan detta är ett mästerskap där Hans Niemann får sin chans att visa tvivlarna vad han kan prestera i schack när alla fuskåtgärder är på plats och där världens schackpress följer vartenda drag – och varenda kroppsrörelse när han spelar.

Arrangörerna av USA-mästerskapet har lagt på en halvtimmes fördröjning av livesändningen för att minska risken att eventuella medhjälpare utanför lokalen ska kunna hjälpa spelare under pågående parti.

Och före ronden scannades alla spelare – men bara en av dem fick även vända sig om för scanning.

Hans Niemann scannas före partiet. Foto: St Louis chess club/Youtube

Detta apropå rykten som florerat om en metod som Hans Niemann skulle kunna använda sig av om han skulle fuska…
Och det ska sägas att inga bevis har presenterats att fusk pågår, varken av den som anklagar – Magnus Carlsen – eller någon domare.

Hans Niemann vann sitt parti i första ronden – mot Christopher Yoo – efter starkt taktiskt spel. Vinsten innebar att han också klev över 2700-gränsen i liverating. Med 2702 i elo är amerikanen rankad 38:a i världen. När Hans Niemann drog ut på vägarna för exakt två år sedan för att spela schackturneringar ute i världen var han fortfarande IM och hade 2465 i rating vilket inte ens gav en topp 1 000-placering på världsrankingen.

Här är partiet i USA-mästersdkapets första rond med datoranalyser från Chessbase. Datorns dom om Niemanns spel: Felfritt.

Yoo vs. Niemann. Foto: Crystal Fuller/St Louis chess club

Efter partiet bjöds Hans Niemann in till tv-studion, och när han fick frågan om han ville efteranalysera sitt parti sa han inte det behövdes och levererade ett citat som blivit något av hans varumärke:

“Chess speaks for itself”.

Någon efteranalys behövdes inte, tyckte Hans Niemann. Foto: St Louis chess club/Youtube

Intervjun var över på någon minut och inte ens Yasser Seirawan hann sticka emellan med en fråga innan Hans Niemann hade laämnat tv-studion för att gå till hotellrummet och ladda inför nästa rond som startar i dag, torsdag, klockan 20.00 svensk tid. Livesändningen som schackvärlden kan följa börjar en halvtimme senare: klockan 20.30.

Här kan du se intervjun:

Live, kl 20.30 Resultat