Anastasija Sorokina, en av FIDE:s vicepresidenter, besökte Sverige för att vara med på plats i Stockholms Schacksalonger när Wasa SK gjorde sitt initiativ i lag-DM, och tog in flera damspelare i laget, i måndags.
Samtidigt ställde hon upp för en intervju i schack.se:
– Det är något speciellt med att vara i Stockholm. Här känner jag mig hemma och får en massa extra energi. Det är en underbar plats.
Anastasija Sorokina finner lugnet i Sveriges huvudstad. Det behöver hon säkert efter några omtumlande år både som schackrepresentant och mamma.
För tre år sedan lyckades hon vinna hem arrangemanget av schack-OS till sitt hemland Belarus. Men året efter tvingades hon lämna landet efter protesterna som bröt ut sommaren 2020 efter valet.
Anastasija Sorokina minns vändpunkten.
Höll ett förhör
– Det var på min dotter Jennys 10-årsdag den 29 oktober 2020. Polisen kom hem till oss och höll ett förhör med mig. Jag var Belarus schackförbunds ordförande då, och jag fick höra att de ville kontrollera förbundets aktiviteter.
– För att inte oroa min dotter på hennes födelsedag fick jag försöka distrahera henne och låta henne öppna sina födelsedagspresenter medan jag satt i polisförhör.
Den dagen startade en ny fas i Anastasija Sorokinas liv. Hon och maken Denis och dottern har lämnat Belarus och bor just nu i Lettland.
– Jag vill tacka Dana för all hjälp vi fått. Det har varit ovärderligt, säger Anastasija Sorokina.
Dana Reizniece-Ozola som bor i Lettland och tidigare varit minister i landet, och nu är FIDE:s VD har stöttat familjen Sorokina under den svåra perioden.
Hur har din dotter påverkas av allt som hänt?
– Jag kunde känna hennes rädsla fortfarande när vi kom till Lettland. Varje gång vi mötte en polis på gatan tryckte hon extra hårt i min hand. Det har varit tufft för henne, och samtidigt har hon varit jättestark, svarar Anastasija Sorokina.
Som vicepresident i världsschackförbundet ser hon fram emot att få träffa alla sina kollegor på FIDE-mötet i Abu Dhabi 27–28 april.
– Det blir första gången när vi alla träffas på samma plats. Coronapandemin gjorde att vi fick ha våra möten online i två års tid, säger Sorokina
Kriget i Ukraina och hur schackvärlden ska förhålla sig i konflikten Ryssland-Ukraina-Belarus kommer förstås att prägla mötet.
– Vi har en lång agenda med andra saker, men självklart – kriget i Ukraina kommer hela tiden finnas där i bakgrunden när vi tar viktiga beslut för världsschacket. Det är en svår situation för världen och inom schacket är Ukraina och Ryssland länder med stor tradition, säger Anastasija Sorokina.
När tror du vi får se Ukraina och Ryssland möta varandra i en schackmatch?
– Oj, det är omöjligt att säga. Men det kan nog ta ett långt tag. Genom historien har konflikter synts även på schackbrädet. Konflikterna har till slut löst sig, men i det här fallet är det svårt att se en ljus framtid just nu, svarar Anastasija Sorokina.
Reglerna för Ryssland
– Under hela tiden har i alla fall vårt arbete inom FIDE fortsatt oförtrutet. Vi hade ett möte direkt när kriget startade och beslutade oss då för att spelare från Ryssland och Belarus får spela i FIDE-tävlingar, men under neutral flagg och att deras nationalsånger inte spelas på turneringarna. Efter det mötet har en ny regel adderats, varken Ryssland eller Belarus får vara med i internationella lagtävlingar.
FIDE-mötet blir också en sista förberedelse inför schack-OS. Ett schack-OS där arrangörskapet växlat flera gånger.
Från starten var den ju tänkt att gå i Belarus, men så skedde det misstänkta valfusket och fängslingarna av demonstranterna i landet 2020. Belarus var inte längre aktuell som OS-värd, och lagmästerskapet flyttades till Moskva. Där blev också schack-OS inställt på grund av coronapandemin, och när Ryssland invaderade Ukraina blev det omöjligt att ha tävlingen i Moskva.
Nu har Indien övertagit arrangörskapet. Schack-OS spelas i Chennai den 28 juli–10 augusti.
I samband med schack-OS sker också alla valen i FIDE:s styrelser. Anastasija Sorokina är beredd att ställa upp för omval.
Sedan hon som WIM-spelare slutade som aktiv 15 år sedan har hon aldrig lämnat schackvärlden. Hon startade schackskolor, blev Belarus schackordförande och planerade att bjuda in Jesper Bergmark Hall för ett nytt skolschackprojekt i Belarus. Men så kom coronapandemin, och han kunde inte komma.
“Schackfyran är så häftigt”
– Den tävlingen ni har i Sverige – Schackfyran – är så häftig med tusentals skolbarn som spelar samtidigt. Jag ville skapa samma format i Belarus, säger Anastasija.
Parallellt med styrelseuppdragen inom schacket utbildade hon sig till internationell domare, och i år har hon fått två prestigefulla uppdrag som chefsdomare. Dels i Norway chess i slutet av maj och framför allt Kandidatturneringen i Madrid i juni.
– Det blir en upplevelse. Det är en stor ära för mig att ha tilldelats domaruppdragen. Nu har jag bara schack-OS och en VM-match kvar på min lista, skrattar Anastasija.
Hon hoppas snart få återvända till Sverige, där hon via Wasa SK har schackvänner. Hon var gäst när Wasa gjorde sitt initiativ i lag-DM, och tog in flera damspelare i laget.
– Ett jättefint projekt – och ett bra föredöme att inspireras av för andra länder, säger Anastasija.
Anastasija bor i Lettland, men det land hon representerar är Australien, där hon bodde i många år.
– När jag ska vara chefsdomare i Kandidatturneringen så blir det för min nya australienska flagga – och det är jag jättestolt över.
Och så berättar hon den fina historien hur Australien blev en del av hennes hjärta.
– Min farbror Viktor Kuprejtjik blev 1980 den första stormästaren i Belarus som då var en sovjetstat. Han gav mig ett gosedjur – en koala – som jag tog med mig till ungdoms-VM för 12-åringar i Duisburg, Tyskland 1992.
– Det gick så bra i den turneringen och jag hade med mig Koalan hela tiden. Jag minns att jag klappade mitt gosedjur och laddade inför den allra sista ronden. Vid minst remi skulle jag kunna komma topp 5, och jag lyckades!
– Sen var min dröm att få åka till Australien och köpa mer gosedjur, mera koalor! Jag kom dit till slut, och köpte en hel kartong med gosedjur – och sen blev jag kvar i landet.
Är det så att du har dina kära koalor ståendes på en bokhylla hemma?
– Absolut, så är det, skrattar Anastasija. De gosedjuren kommer att följa med mig i livet.
Låt oss avsluta med två partier. Först när Anastasija Sorkina besegrade stormästaren Vadim Sjisjkin (2493):
… och när Viktor Kuprejtjik besegrade Michail Tal 1970: