Wasa SK:s damsatsning i lag-DM rosades

Publicerad 26 april, 2022 av Ingemar Falk

Några av damerna på plats: WFM Jelena Andric, WIM Irina Tetenkina, IM Elisabeth Pähtz och WGM Dana Reizniece-Ozola som också är världsschackförbundet FIDE:s VD. Längst till höger står en av FIDE:s vicepresidenter Anastasija Sorokina. Hon hade hört talas om matchen och passade på att resa till Stockholm och besöka schacksalongerna som åskådare. Foto: Lars OA Hedlund

Med rosor skänkta av Peter Hlawatsch på varje dambord satte sig Wasa SK:s spelare vid schackbrädena för att spela den avgörande bronsfighten mot Kungstornet i Stockholms lag-DM. Matchen slutade 7–7, och det räckte för att Wasa skulle ta tredjeplatsen.

Rosor på borden. Foto: Lars OA Hedlund

Samtidigt spelades guldmatchen mellan Rockaden Stockholm och Stockholms Schacksällskap. Rockaden vann och tog hem segern i serien, men den här kvällen riktades uppmärksamhet mest åt Wasa SK:s initiativ att komma med en rad kvinnliga spelare i sitt lag.

IM Elisabeth Pähtz (2507) hade högst rating av alla i matchen, och spelade på Wasa SK:s förstabord. Där blev det remi mot Kungstornets IM PAtrik Lyrberg (2462). Foto: Lars OA Hedlund

Ambitionen var att laget skulle bestå av 50 procent kvinnor, men tyvärr hade huvudpersonen själv – Pia Cramling – blivit sjuk så Wasas damstyrka blev till slut sex av fjorton spelare.

De sex damspelarna tog tillsammans 2,5 poäng och bidrog till att säkra bronset åt Wasa SK i 7–7-matchen, men framför allt blev det här en kväll att minnas när svenskt schack gjorde sitt för att lyfta damschacket under FIDE:s damschackår.

Här är bordsresultaten i matchen Kungstornet–Wasa SK:

Jelena Andric under matchen. Foto: Lars OA Hedlund
Bilder Slutresultat