Fjärde förlusten för Grandelius

Publicerad 23 januari, 2022 av Ingemar Falk

Vidit Gujrathi och Nils Grandelius. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

I tre ronder i rad hade Nils Grandelius lyckats stoppa blödningen efter den tuffa starten i Tata Steel Chess. Men efter de tre raka remierna mot Carlsen, Mamedja och Karjakin blev det turneringens fjärde förlust. Den här gången mot en av Indiens nya schackstjärnor Vidit Gujrathi.

Gujrathi hade som vit säkert förberett öppningen. Han och Nils Grandelius följde länge stampartiet Doluhanova–Dolsjikova tills Gujrathi avvek med 12.Lh6.

Några drag senare började det gå fel för svensken med de svarta pjäserna. I tv-studion förklarade Deniz Arman att Grandelius med 17… Te8 planerade 18… Se6 i nästa drag när han var ur bindningen. Men hade han stannat upp lite efter Gujrathis 18.Sb3 fanns ett taktiskt drag som var bättre och dessutom hade gett en liten fördel; Nämligen 18… Lf5!

Löparen står i slag, men Grandelius vinner snabbt tillbaka materialet: 19.gxf5 Sxf5 20.Lg5 fxg5 21.fxg5 Tac8.

Det fanns också ett läge att utjämna senare i partiet med datorförslaget 21… fxg4, men det är förståeligt att Nils Grandelius inte vågade öppna sin kungsställning.

Avgörandet kom när Nils Grandelius spelade 31… Sg7 i stället för Sc7. Efter det fanns ingen räddning.

En ny vilodag väntar på måndagen, och när turneringen i WIjk aan Zee har nått åtta ronder ligger Nils Grandelius sist på två poäng.

Ledningen delas av Sjahrijar Mamedjarov och Magnus Carlsen, och just de två möts på tisdagen. Det blir en spännande “minifinal” att följa.

För Nils Grandelius väntar världsfyran Fabiano Caruana, USA.

Så spelas nästa rond:

Resultat Tisdag, kl 13.50: Svensk live-TV