Efter upprörda scenerna – nu gör Tata Steel Chess om reglerna

Publicerad 14 januari, 2022 av Ingemar Falk

Kontroversen mellan Alireza Firouzja och domarkåren i Tata Steel Chess 2021. Foto: Tatasteelchess.com

Den mycket välarrangerade Tata Steel Chess fick ett tråkigt slut i fjol när Alireza Firouzja hamnade i en dispyt med domaren.

En kontrovers som lett till att arrangörerna i årets turnering med bland andra Sverigeettan Nils Grandelius och Magnus Carlsen gör om reglerna.

Till skillnad mot i fjol kommer alla spelare som hamnar på delad första plats med samma poäng att få spela tiebreak. I 2021 års turnering fick bara de två bästa göra det utifrån Sonneborns särskiljningsregler.

Alireza Firouzja skulle vid vinst i sista ronden hamna på samma poäng som ettorna Jorden van Foreest och Anish Giri, men enligt särskiljningsreglerna skulle han vara trea av dem och därmed inte få spela tiebreak.

Nu hände det olyckliga att Firouzja som spelade ett långt sista parti ombads att flytta på sig för att inte hamna nära tiebreakfinalen som skulle spelas samtidigt (!) mellan van Foreest och Giri.

Inte nog med att Firouzja mitt under brinnande sista parti insett att han gått miste om tiebreakfinal. Han skulle dessutom tvingas byta bord för att inte vara i vägen för finalisterna.

Allt palaver gjorde att Alireza Firouzja tappade greppet om både humöret och partiet. Han satte snart bort vinsten och fick nöja sig med remi.

Tata Steels arrangörer bad efteråt Alireza Firouzja om ursäkt, och nu har alltså tiebreakreglerna ändrats så att inte samma scener ska behöva spelas upp igen inför tv-tittarna.

Alireza Firouzja spelar inte i årets Tata Steel Chess som börjar på lördagen.

Här kan du läsa mer om fjolåret Tata Steel-bråk.

Lördag, kl 14.00: Svensk live-TV