Tata Steel Chess ber Firouzja om ursäkt efter märkliga domarbeslutet

Publicerad 3 februari, 2021 av Ingemar Falk

Kontroversen mellan Alireza Firouzja och domarkåren. Foto: Tatasteelchess.com

Sista ronden av wijk aan Zee såg mer drama än tiebreakavgörandet mellan slutlige segraren Jorden van Foreest och Anish Giri.

För innan det avgörandet fanns det två spelare som störde schemat: Alireza Firouzja och Radoslaw Wojtaszek. De satt nämligen och spelade sitt parti när tiebreaket skulle starta.

Tata Steel Chess domarkår och organisation valde då att gå in och bryta i partiet Firouzja-Wojtasek efter det 60:e draget då båda fått 15 minuter ytterligare i betänketid.

Domarkåren ville att att Firouzja och Wojtaszek helt sonika skulle flytta på sig och fortsätta partiet vid ett annat bord eftersom det nu väntade ett tiebreak mellan Anish Giri och Jorden van Foreest.

Här kan du se Alireza Firouzja, som var vid draget, protestera och gestikulera i diskussionen som uppkom:

Det som hände har upprört många på sociala medier, och organisationskommittén för Tata Steel Chess har nu bett Alireza Firouzja om ursäkt för att han blev störd när han var vid draget.

Ursäkten i skrift.

Det är inte första gången Alireza Firouzja haft kontroverser med domare. Det här hände under blixt-VM 2019, och som har blivit mycket uppmärksammat världen igenom.

Partiet Firouzja-Wojtaszek slutade för övrigt remi sedan Alireza Firouzja haft ett stort övertag till just drag 60: